Terug uit Milaan

Het publiek stond woensdagavond opeengepakt te wachten tot het, groepsgewijs, doorgesluisd werd naar de tentoonstelling 'Via Milano' in Sociëteit Baby, op de prachtige eerste etage van een Amsterdams grachtenpand. Voor wie 'Milaan' gemist heeft, bleek dit de herkansing: gloednieuw Nederlands design, net aangekomen uit Italië, waar het te zien was ter gelegenheid van de Internationale Meubelbeurs.

Deze beurs heeft een grote aantrekkingskracht op iedereen die in design geïnteresseerd is. Ontwerpers doen hun best om in Milaan hun nieuwste producten te presenteren want hier komt alles en iedereen samen. Voor het eerst is nu vlak na de Meubelbeurs een selectie van de opvallendste meubels, verlichting en gebruiksvoorwerpen te zien voor het Nederlandse publiek. Het Nederlandse succes in Italië, dat jaren geleden begon met Droog Design, heeft inmiddels een uitstraling naar al het design van Nederlandse bodem. De Nederlanders bestoken de Italianen met frisse en tegendraadse ideeën, ingenieuze materialen en technieken en een ongekende vrijheid in vorm en esthetiek. Veel Nederlandse producten werden daarom al ingelijfd door de Italiaanse meubelindustrie, onder andere Driade, Cappellini, Boffi, maar Nederlanders blijven het ook altijd op eigen kracht proberen.

In Amsterdam zijn daar verschillende voorbeelden van te vinden, waarvan 'Unkle', een comfortabele en robuuste fauteuil die bijvoorbeeld in knalrood verkrijgbaar is, het meest aansprekende voorbeeld is. De stoel van Dumoffice is alleen via internet (www.unkle.nl) te koop voor anderhalfduizend gulden. Daar zullen de woonwinkels niet blij mee zijn. Marcel Wanders laat lieflijke meubels zien, een verchroomd stalen stoel met een zitting en leuning van gelast staaldraad in een patroon van bloemetjes, en een ronde, massief houten tafel waar het bloemenpatroon ingebrand is. De decoratie is in beide gevallen subtiel geïntegreerd in de vorm. De 'Flower Chair' en 'Flower Table' worden in eigen beheer op de markt gebracht voor zijn nieuwe label 'Moooi'.

Wie rondkijkt bij Sociëteit Baby zal zich verbazen over het sprookjesachtige karakter van veel ontwerpen. De poëzie van veel voorwerpen schuilt in de kracht van de overdrijving en de aandacht voor het gewone. Of het nu is door de 'opgeblazen' maten, zoals bij het handgeknoopte tapijt van Kiki van Eijk en de bronzen kookpot van Job Smeets, of door de onverwachte oplossingen van Jacob de Baans 'Orbito', een enorme reflector met kaars, die dankzij een veer slechts zijn brandende lont laat zien, of de Long Neck/Groove Bottles van Hella Jongerius, die gemaakt zijn van keramiek, glas en tape - het is alsof je in een andere wereld vertoeft waar je je verwondert als Alice in Wonderland. Ook Gijs Bakkers 'Flow', een fruitschaal van roestvrij staal voor Koninklijke Begeer, is zo'n verrassend object: de vloeiende vormen zijn gebaseerd op een druppel die in het water valt en de rimpeling in het water die dan ontstaat.

De 'Tegel-keuken' van Arnout Visser, Erik Jan Kwakkel en Peter van der Jagt is het hoogtepunt van de tentoonstelling. Hoe vaak blijft dit soort ideeën niet bij een idee alleen. Alle elementen van de keuken, aanrecht, gootsteen, wand en kookplaat zijn opgebouwd uit witte tegels, die verschillende hoeken, randen en functies hebben, zoals vijzel, ophangrand, kruidenplanthouder, magneet. Mooi is de vondst van de verplaatsbare branders, die met een simpele beweging in of uit de gastoevoer te klikken zijn. Er was in Milaan veel belangstelling voor dit veelbelovende project, ook van de kant van producenten. Het cd-behang van Robert Jacobs is een andere bezienswaardigheid. Het kostte de ontwerper vele uren om uit onbedrukt melkpakkenkarton een wandbekleding te maken, die bestaat uit honderden cd-houders. Je trekt even aan het lipje en het houdertje vouwt zich naar buiten. Het cd-behang zal in de loop van dit jaar op de markt gebracht worden door 'goods'.

Gezien de belangstelling en de reacties van het publiek op de opening, verdient dit initiatief van BNO-bestuurslid Jacob de Baan ieder jaar opnieuw een vervolg. Via Milano in Amsterdam - zelfs de regen kon het publiek niet weerhouden te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden