filmrecensie

Terug naar juf Kiet in ‘Jij bent mijn vriend’

Branche is met zijn Macedonische ouders neergestreken in het Brabantse dorpje Hapert en moet zijn draai vinden op school. Beeld
Branche is met zijn Macedonische ouders neergestreken in het Brabantse dorpje Hapert en moet zijn draai vinden op school.Beeld

Jij bent mijn vriend
Regie: Petra en Peter Lataster.
★★★★☆

Belinda van de Graaf

Goed nieuws voor de fans van ‘De Kinderen van juf Kiet’. De hartveroverende documentaire over een schoolklasje met migrantenkinderen en hun bevlogen juf heeft twee jaar na verschijnen een vervolg gekregen. In ‘Jij bent mijn vriend’ zoomt het regisseursechtpaar Petra en Peter Lataster in op een jongetje waarmee we in de eerste film al kennismaakten. Het gaat om de zesjarige Branche, die met zijn Macedonische ouders is neergestreken in het Brabantse dorpje Hapert en op basisschool Het Palet zijn draai moet vinden, in een taal en een cultuur die hij niet kent.

Branche heeft geen broertjes of zusjes. Een vriendje vinden blijkt voor hem heel belangrijk. In hun bekende, observerende stijl laten de Latasters zien hoe dat gaat, vriendschap sluiten. Samen met het Syrische jongetje Ayham speelt hij met blokken. Langzaam groeit zijn genegenheid. Hij geeft Ayham kusjes. Hij slaat zijn arm om hem heen. En met die vriendschap groeit ook het aarden in de nieuwe omgeving.

De schok komt na de vakantie als Ayham niet terugkeert naar school. De Latasters die alles op kleuterhoogte filmen, laten het stille verdriet zien. “Voor alles wat je loslaat, komt iets nieuws terug”, leert juf Kiet. En ziedaar, na een tijdje doet een ander Syrisch jongetje het klasje aan. Maksem wordt zijn nieuwe vriend.

Wonderschoon

Het is opnieuw fascinerend om te zien hoe dicht de Latasters bij de belevingswereld van kinderen komen. Door dit keer vriendschap centraal te stellen, laten ze zien hoe belangrijk het is om in een warme, sociale omgeving op te groeien. Van een angstig jongetje in een migrantenklasje groeit Branche uit tot een levendige, vrolijke basisschoolleerling. Het doet even pijn als juf Kiet uit beeld verdwijnt en Branche in groep 5 bij meester Wout komt. Maar het is ook wonderschoon om te zien hoe het leven zich voltrekt. ‘Jij Bent Mijn Vriend’ is met 77 minuten iets kleinschaliger van opzet dan de voorganger, maar niet minder ontroerend. Ik ben benieuwd hoe het Branche verder zal vergaan.

‘Jij bent mijn vriend’ gaat zaterdag 17 november in première op het documentaire festival Idfa (onder de internationale titel ‘You Are My Friend’) en verschijnt donderdag 22 november in de bioscoop.

Elke week worden de nieuwst films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden