Review

Terroristenjacht in Chicago

Sara Paretsky heeft een eerbiedwaardig oeuvre opgebouwd, maar ik kon nooit echt van haar werk houden. Heldin Vic Warshawsky was me te jachtig en te hijgerig, ze rende en roste zonder rust of duur. Tussendoor trok ze eens iets onsmakelijks uit de muur, werd door letterlijk iedereen afgeblaft en treurde om het een of andere vriendje. Misschien levensecht voor een privé-detective in een wereldstad (Chicago), doch mijn ogen werden er moede van. Maar hee, hola! Met haar laatste, 'Blacklist', heeft ze mijn hart gestolen. Dat boek heeft niet alleen een intrigerende plot en een ronduit mooie stijl, maar het gaat ook nog ergens over. Het is doortrokken van de angst voor de toenemende ont-democratisering van Amerika.

Willy Wielek

Een oude, maar nog zeer gisse vrouw, afstammelinge van een van Chicago's machtigste families, ziet 's nachts lichten in een leegstaand huis tegenover het hare en stuurt Vic op onderzoek uit. Die valt al speurend in een vieze vijver en grijpt zich vast aan... een dode mensenhand. Met dat lijk wordt nogal luchthartig omgesprongen: zelfmoord wordt verondersteld, maar het was een journalist die een belangrijke zaak in onderzoek had en Vic gelooft niet in die theorie. Ze volgt hardnekkig zijn sporen in de tijd voordat hij stierf, maar wordt tegelijkertijd geconfronteerd met een bange Egyptische jongen die voor een terrorist wordt gehouden. Ze legt een hele rits geheimen bloot, van nu en van vroeger en de dingen zijn weer eens niet wat ze schijnen. Idolen vallen van hun voetstuk, verwende dames blijken slachtoffers. Paretsky heeft al die draden meesterlijk verweven en voor het eerst onroerde me ook haar liefdessmart over haar minnaar, die in Afghanistan wordt vermist.

Het oeuvre van Frederic Forsyth is ook een prestatie om u tegen te zeggen en toch is en blijft hij de schrijver van één boek: 'De dag van de Jakhals'. Je weet vanaf het begin dat van de voorgenomen aanslag niets terecht kan komen, want de man op wie geloerd wordt, is een beroemde historische figuur. En toch lees je zo gespannen, alsof aan het eind een grote verrassing wacht. Dit boek is, naar ik meen, nog nooit geëvenaard.

Maar Forsyth schrijft altijd knap en 'De Wreker' zit ook mooi in elkaar; in het genre 'veredeld jongensboek' is het een uitblinker. Het gaat over kameraadschap, gesmeed in de ondergrondse tunnels in Vietnam. Een van de twee vrienden trekt zich na een groot drama in zijn leven geheel terug en wijdt zich in het vervolg aan de wraak. Maar geen flutzaakjes: het vernietigen van de loverboy die een meisje van zestien in het verderf heeft gestort, is niets vergeleken bij het vinden van een Servische massamoordenaar. Een uitstekend boek, maar het mist de magie van de jakhals.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden