TELEVISIE

ACTUALITEITEN

In april 1998 vond er een veldslag plaats tussen Marokkaanse jongeren en de politie bij Slotervaart/Â Overtoomse Veld in Amsterdam. Netwerk volgt stadsdeelvoorzitter Henk Goettsch die al jaren knokt om de verloedering en de criminaliteit in zijn wijk tegen te gaan. Hij loopt daarbij steeds aan tegen een bureaucratische houding van de gemeente Amsterdam (20.30 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRE

Urbania, het programma over mensen in de randstad, brengt een portret van Rinus van Kralingen, die zich tomeloos inzet voor de Haagse Schilderswijk en de oudere en gehandicapte buurtbewoners. Veder een portret van stadsboswachter Erik Evers die toezicht houdt op landgoed Sorgvlied dat midden in Den Haag ligt, en van wasserettehouder Chail Singh, die als Sikh India ontvluchtte naar Amsterdam (19.57 uur, Nederland 3).

Eind jaren zestig nam de Amerikaanse filosoof Mathew Lipman het initiatief om te gaan filosoferen met kinderen met als doel hun analytisch en creatief denkvermogen te stimuleren. Berrie Heessen is een van de Nederlandse pioniers die de denkbeelden van Lipman in de praktijk brengt. Noorderlicht bezocht basisschool 'De Icarus' in Heemstede, waar Heessen al enige jaren filosofische gesprekken begeleidt (20.30 uur, Nederland 3).

PRAATPROGRAMMA'S

Willeke Alberti is te gast in Koffietijd. Verder is er een reportage over een studente die op zoek is naar een kamer in Amsterdam en treedt de band Björn Again op (10.00 uur, RTL 4).

SPORT

Rechtstreeks verslag van de wedstrijd AA Gent-Ajax in het Uefa-Cup toernooi. De wedstrijd wordt vooraf gegaan door een voorbeschouwing met Hans Kraay (17.40 uur, Nederland 2).

Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Olympique Lyon-Heerenveen in het Champions League toernooi (20.25 uur, Nederland 2).

Samenvatting van de Champions League-wedstrijden Glasgow Rangers-Sturm Graz, Valencia-Olympiakos Piraeus en Sporting Lissabon-Real Madrid (22.40 uur, Nederland 2).

In het NOS-Sportjournaal aandacht voor wielrennen: de 16e etappe van de Ronde van Spanje en voetbal: de voorbereiding van PSV op zijn eerste Champions League wedstrijd woensdag tegen Dinamo Kiev (22.14 uur, Nederland 3).

CULTUUR

Pitch brengt het drieluik Maria, Maria en Marta. De film gaat over drie jonge Spaanse vrouwen, een gitariste, een zangeres en een danseres, die op Interrail gaan naar Amsterdam. Als snel besluiten ze niet meer terug te gaan naar Sevilla. Ze spelen flamenco op straat om wat geld te verdienen, maar eindigen uiteindelijk op het podium (23.35 uur, Nederland 3)

JEUGD

Matouschka en Consuela (13) uit Amsterdam zijn te zien in Videokits met een film over de vader van Matouschka. De vader van Matouschka woont in Leeuwarden en weet sinds kort dat hij ernstig ziek is. Daarom besluit Matouschka haar vader op te gaan zoeken (16.50 uur, Nederland 3).

RADIO

Stan van Houcke spreekt in Landgenoten met een buitenlander die woont en werkt in Nederland. Secil Arda is directeur van Topsupport in haar woonplaats Enschede. Verder is ze voorzitter van het International Network Women from Turkey en voorzitter van Toplink, een landelijke databank voor vrouwen (09.00 uur, Radio 5).

Klonen door menselijke embryo's te kweken: mag dat? Die vraag staat centraal in Café de Wetenschap. Filosofe Desanne van Bredero, psychiater Frank Koenegracht en fysicus Gijs Meeuwsen praten hierover (11.00 uur, Radio 5).

In Tijd voor Twee vanuit Sydney aandacht voor zeilen met Roy Heiner, die goede kans maakt op een plak. Verder een gesprek met Anne Simone Felix, die in 1999 naar Australië emigreerde (16.00 uur, Radio 2).

De portrettenserie Spiegels gaat over arbeids- en organisatiepsycholoog Theo Meijman van de Rijksuniversiteit van Groningen. Al 25 jaar doet hij onderzoek naar vermoeidheids- en stressfactoren bij diverse beroepsgroepen (16.00 uur, Radio 5).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden