Tegels memoreren

De dubbele aanslag op de Twin Towers in New York die met de datum Nine Eleven (11 september 2001) in de herinnering staat gebeiteld, was als voor zovelen ook voor keramist Chris Dagradi een memorabele geschiedenis.

Cees Straus

Dagradi, die in New York is geboren, herinnerde zich op de dag van de aanslag dat hij ooit bovenop het World Trade Center stond om uit te zien op de stad New York, met Manhattan pal onder zijn voeten en de wijk Brooklyn in de verte waar zijn wieg had gestaan. Niet de aanslag zelf, maar de geschiedenis van de stad en die van de twee torens was voor Dagradi aanleiding om '11 september 2001' op een waardige wijze te herdenken. In 144 tegels die alle tesamen de geschiedenis van de stad interpreteren, heeft hij een indrukwekkend panorama samengesteld dat nu zijn weg heeft gevonden naar het Nederlands tegelmuseum 'It Noflik Sté' in Otterlo. Dagradi heeft als (Amerikaans) keramist een behoorlijke naam in Nederland opgebouwd. Na een opleiding tot schilder in New York te hebben gevolgd, kwam hij in 1978 naar Nederland, vooral om zich als keramist te ontwikkelen. Hij werkt momenteel bij de Koninklijke Porceleijne Fles in Delft waar hij zich kan bezighouden met speciale tegelprojecten. Voor dit 'New Yorkse' tableau heeft Dagradi een voorstelling gemaakt die aan de linkerzijde een plattegrond van Lower Manhattan laat zien, waar een witte plek de ruimte van de Twin Towers markeert. Rechts daarvan is op het tableau een stervormig patroon aangebracht dat een inleiding vormt op een abstracte toren. Die wordt geflankeerd door een suggestie van het puin en de scherven die het graf van de bijna 2 000 doden op de elfde september werd. Voor dit gegeven koos Dagradi een somberstemmende kleur die goed overeenkomt met de reusachtige rommelberg die na het ineenstorten van de torens overbleef. Uiterst tenslotte op het tableau tekende Dagradi een patroon van (levens)aders die in de kleuren rood en groen een uitzicht op herstel beloven. Het tegeltableau is in de korte tijd dat het in het Nederlands Tegelmuseum is te zien, uitgegroeid tot een van de meest geliefde werken. Dat vond ook het Gelders Erfgoed, consulentschap voor erfgoed en musea in de provincie Gelderland. Die heeft het tableau uitgeroepen tot 'museumstuk van de maand' en toont het werk behalve in 'levende lijve' in het museum ook op internet (www.nederlandstegelmuseum.nl en www.geschiedenisgelderland.nl).

Het Tegelmuseum heeft het tableau bewust aangekocht om te laten zien dat de tegelkunst niet alleen uit een rijke traditie voortkomt maar ook nu nog een bloeiende tak van de kunstnijverheid is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden