Review

Te veel 'leuk'

Yvonne heeft spierdystrofie en zit daarom in een rolstoel. Met haar hoofd is daarentegen niks mis, merk je zodra je haar hoort praten. Yvonne zit tegenwoordig op een 'gewone' school: Het Oosterlicht in Nieuwegein.

In een aflevering van het jongerenmagazine 'Jonge Gasten' van de Ikon, die vanavond wordt uitgezonden, zien we hoe dat gaat. Met hulp van twee schoolvriendinnen, die alle klusjes doen waarvan je als valide mens niet eens weet dat je ze 'kunt' (je jas uitdoen, je boeken pakken, op je kop krabben als je jeuk hebt), gaat het met Yvonne op school heel goed. Ze volgt niet de makkelijkste opleiding: ze zit sinds kort in 4 gymnasium.

Die twee vriendinnen, Suzanne en Bregje, vinden het niet altijd eenvoudig om Yvonne te helpen. Yvonne kost tijd en energie, en ze zegt ook niet altijd dankjewel. Op haar beurt heeft Yvonne niet altijd door dat ze voor anderen een belasting vormt, want zelf vindt ze het op Het Oosterlicht geweldig. Stukken beter dan op haar vorige school, zo één voor gehandicapten, waar ze vonden dat ivbo of mavo voor haar wel het hoogst haalbare was. ,,Ze deden daar niet echt hun best om me dingen aan te bieden, om een uitdaging te geven'', vertelt Yvonne.

Op zo'n moment wreekt zich dat 'Jonge Gasten' geen volwassen nieuwsprogramma is -of, dat al wat voor 'jongeren' bedoeld is, in één moeite altijd 'leuk' schijnt te moeten blijven. Waarom reist er na zo'n zin niet onmiddellijk een verslaggever naar die oude school af, naar andere rolstoelers die zich als een halve zool behandeld voelen, naar een Deskundige, en desnoods op de terugweg nog even langs het ministerie van onderwijs -om zich te laten uitleggen waarom een gehandicaptenschool met rolstoelers blijkbaar zo weinig ambities heeft?

'Jonge Gasten' blijft op het microniveau van het probleem: drie aandoenlijke gymnasiummeisjes, van wie eentje in een rolstoel, die een 'bijzondere vriendschap' onderhouden en een klas waar het doodstil werd toen de nieuwe klasgenoot voor het eerst in die rolstoel binnenkwam.

,,School betekent: de kracht om verder te kunnen, om verder te kunnen leven. School maakt misschien ook wel dat ik langer leef'', zegt Yvonne maar liefst. Een doorsnee puber zal dat haar niet gauw nazeggen. Des te schandaliger is het dat een gehandicaptenschool het er blijkbaar bij heeft laten zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden