Benefietveiling

Te koop in de ‘cadeauwinkel’ van Introdans: Pinokkio-kostuums van Jean-Paul Gaultier

Spitzen van de Nederlandse ballerina Alexandra Radius. Beeld introdans
Spitzen van de Nederlandse ballerina Alexandra Radius.Beeld introdans

Spaghettipakken, pruiken en een koninklijk balletkostuum: ze gaan woensdagavond onder de hamer. Dansgezelschap Introdans wil van de veilingopbrengst het gouden jubileum bekostigen.

Jowi Schmitz

Het topstuk is een zwart balletpakje met rode beenwarmers, ooit gedragen door prinses Margriet. Maar dansgezelschap Introdans doet nog meer juweeltjes in de verkoop. Veertien knalgele spaghettipakken, bijvoorbeeld, en kleurrijke kostuums van couturier Jean-Paul Gaultier, ontworpen voor de voorstelling Pinokkio. Ook de spitzen van topballerina Alexandra Radius zijn een collectors item.

Ruim 240 stukken gaan woensdagavond onder de hamer tijdens een online veiling bij het Arnhemse veilingbedrijf Derksen. Daar zitten ook originele uitjes bij, zoals bloemen uitdelen aan de dansers tijdens het slotapplaus. De biedingen voor de meeste stukken beginnen bij 20 of 25 euro, ook die voor het koninklijke pakje. Alleen een dansvoorstelling, live uitgevoerd in de eigen woonkamer, is een stuk duurder: bieden kan vanaf duizend euro.

Benefietverkoop

Het is een benefietverkoop: van de opbrengst hoopt Introdans de viering van het vijftigjarig jubileum te bekostigen. Artistiek directeur Roel Voorintholt noemt de veiling ‘de cadeauwinkel van Introdans’. “Ik had als opening van het jubileumjaar een gala in gedachten, met mooie balletten en prachtige aankleding. En dan aan het einde van de avond een veiling. Door corona werd zo’n gala met veel genodigden een minder goed idee. Toen bleef die veiling over.”

Nu gaan ze het geld gebruiken voor nieuwe voorstellingen met live muziek, in het seizoen 2021/2022. “We gaan ook geliefde balletten terughalen, die nog op geen enkele manier achterhaald zijn”, vertelt Voorintholt. “Klassiekers van Hans van Manen, van Jirí Kylián, van Ed Wubbe. Zulke mooie stukken zijn dat, ik kan nu bij wijze van spreken het applaus al horen.”

null Beeld rv
Beeld rv

Introdans is in Arnhem gevestigd en werd opgericht in 1971 door choreograaf en later directeur Ton Wiggers, samen met Hans Focking. Zij vonden dat ook het oosten van Nederland een professioneel dansgezelschap moest hebben; het westen had al het Nederlands Danstheater, het Scapino Ballet en het Nationaal Ballet. Net als alle theater- en dansgezelschappen heeft ook Introdans een stil jaar achter de rug, met weinig mogelijkheden om op te treden, al maakten ze wel online voorstellingen.

Nu al biedingen gedaan

Voorintholt verheugt zich enorm op de veiling. Er zijn al biedingen gedaan, zowel door onbekenden als door dansers van het eigen gezelschap die bepaalde kostuums willen bemachtigen. Zelf gaat hij niet bieden, denkt de artistiek directeur. “Hoewel ik misschien door de spanning van het moment wel wordt meegesleept.”

Een favoriet heeft hij wel: dat is de schminkdoos van Ton Wiggers (74), die ook jaren bij het gezelschap heeft gedanst. “Een vrij eenvoudige houten doos met een spiegel in het deksel, met zelfs nog wat schmink erin. Het eigendom van onze directeur die na vijftig jaar nog steeds aan het roer staat – al zal hij in het jubileumjaar afscheid nemen. Heel bijzonder, bijna ontroerend vind ik dat.”

Wie wil bieden tijdens de veiling op 21 april om 19.00 uur, moet zich vóór 18.00 uur registreren. https://derksen.cloudcatalogus.nl/.

Lees ook:

Dansconcert is een beleving die niet in film of livestream te vatten valt

Ineens, ergens halverwege het dansconcert Piano Works Debussy, ruilt danseres en choreografe Lisbeth Gruwez haar elegante pantalon in voor een kek gouden broekje. Ze krijgt er op slag iets uitdagends door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden