Taylor Swift slaat met haar vuist op tafel en Apple draait

null Beeld Getty Images for TAS
Beeld Getty Images for TAS

Ze werpt zich op als de moeder Teresa van de popmuziek. Taylor Swift maande gisteren de nieuwe streamingsdienst Apple Music artiesten royalties te betalen voor de eerste drie maanden dat luisteraars de dienst gratis uitproberen. Apple gaf binnen zeventien uur toe: 'We hear you Taylor, Love Apple'.

In een open brief op haar blog kondigde Swift aan haar nieuwe ablum '1989' van de muziekdienst weg te houden. Ze schrijft het 'schokkend' en 'teleurstellend' te vinden dat Apple Music van plan was artiesten niets uit te betalen in de proeftijd. Ze vindt het niet des Apples, het bedrijf is volgens Swift normaal gesproken 'progressief' en 'gul'.

De Amerikaanse zangeres werpt zich op als spreekbuis van de popindustrie. "Dit gaat niet om mij," schrijft ze. Zij heeft immers het bestverkopende album van Amerika op het moment. "Dit gaat over de nieuwe artiest die net zijn eerste album heeft uigebracht. Dit gaat over de jonge singer-songwriter die dacht dat de royalties hem uit de schulden konden halen."

Apple geeft snel toe
Zeventien uur nadat Swift - die overigens in Amsterdam is op het moment - dit op haar blog zette, twitterde Apple-baas Eddy Cue: "We hear you Taylor, Love Apple". Tegen de muzieksite Billboard zei hij: "Toen ik vanmorgen opstond, en zag wat Taylor had geschreven, werd ik me er sterker bewust van dat we verschil moeten maken. We hebben besloten artiesten wel te betalen."

Maar achter de poeslieve en persoonlijke toon die Taylor en Eddy tegen elkaar aanslaan, gaat een harde machtsstrijd over de verdeling van de streamingmiljoenen schuil.

Eerder deze week kregen we daar al een episode van mee, toen de Beggars Group kritiek uitte op het beleid van Apple. Beggars, waarin vooraanstaande labels als XL, 4AD en Matador zijn verenigd, die onder andere Adele en Interpol vertegenwoordigen, schreef 'erg bezorgd' te zijn over de nieuwe streamingsdienst en het effect op kleine en nieuwe artiesten. Maar op hun kritiek gaf Apple geen repliek.

Taylor Swift in het Ziggo Dome

Gisteren zette Taylor Swift in haar korte rokjes en leren pakjes het Ziggo Dome in Amsterdam op z'n kop. Trouw-recensent Saskia Bosch was aanwezig. Lees hier haar oordeel over de avond vol gillende tienermeiden en bemoedigende speeches van Taylors kant. ('Wij vrouwen hebben elkaar nodig').

Swift tijdens het concert in het Ziggo Dome gisterenavond. Beeld ANP Kippa
Swift tijdens het concert in het Ziggo Dome gisterenavond.Beeld ANP Kippa

De dikke vinger van Taylor in de popindustriepap

Swift heeft duidelijk een dikkere vinger in de pap. Als zij vraagt, draait Apple. Muziekredacteur Joris Belgers: "Swift is door Time uitgeroepen tot de invloedrijkste vrouw in de muziekindustrie. Als een nieuwkomer als Apple Music haar van zich vervreemdt, heeft het bedrijf een flink PR-probleem."

Daar komt nog bij dat Apple Music hét alternatief moet zijn voor streamingdienst Spotify - waar Swift vorig jaar uit protest haar muziek van heeft afgehaald. "Als Apple Music óók de muziek van Swift niet heeft, onderscheidt het zich nauwelijks van Spotify. De impact daarvan moeten we niet onderschatten."

Dat er zeventien uur tussen de oproep van Swift en het inbinden van Apple Music zit, vindt Belgers op z'n minst 'opvallend'. "Swift heeft al eerder haar ongenoegen over Apple Music geuit, dus er zullen wel gesprekken aan vooraf zijn gegaan. Een bedrijf kan nooit in zo'n korte tijd zo'n grote beslissing nemen."

Aangeklaagd
Apple Music wordt in Connecticut en New York al aangeklaagd. Daar is justitie een onderzoek begonnen naar de afspraken die het bedrijf heeft gemaakt met de muziekindustrie. De aanklagers vermoeden dat Apple platenbazen onder druk heeft gezet om muziek weg te houden van concurrenten Spotify of Pandora.

Taylor Swift zegt in ieder geval 'opgelucht' te zijn over de snelle beslissing van Apple Music. "Ze hebben naar ons geluisterd!" Waarop één van haar fans, in een reactie gepaard met veel hartjes, de zaak goed samenvat: "Taylor, je bent een koningin."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden