InterviewHenk Schiffmacher

Tattoo-koning Henk Schiffmacher werkt samen met Royal Delft: ‘Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan mijn vak’

Henk Schiffmacher en een van zijn borden met ‘leuke dingetjes’ op de rand.

Tattoo-koning Henk Schiffmacher is het nieuwe boegbeeld van Royal Delft. Borden, vazen en tegels van de aardewerkproducent mocht hij versieren met zijn ontwerpen. 

Ze hebben wel lef’, dacht Henk Schiffmacher (67) toen Royal Delft, de producent van Delfts Blauw aardewerk, met hem wilde samenwerken.

Nederlands bekendste tatoeëerder, die onder meer de popsterren Robbie Williams, Lady Gaga en Anouk met de inktnaald versierde, voelde zich vereerd. Maar zijn ‘bek’ viel er wel van open dat zijn ‘kunstwerkjes’ op de borden en tegels van dit wereldberoemde merk mogen prijken. “Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan mijn vak.”

Vanaf morgen is het resultaat te zien van deze verrassende samenwerking. Dan opent bij Royal Delft een tentoonstelling van door Schiffmacher ‘getatoeëerde’ vazen, borden en tegeltableaus. Voor zijn ontwerpen kreeg hij volledig carte blanche van de aardewerkfabrikant. “Terwijl die toch weet dat ik wel eens leuke dingetjes wil maken.” Hij doelt op de pikante taferelen die regelmatig opduiken in zijn tatoeages. Ook nu kon hij het niet laten om ‘in de randjes van borden hondjes af te beelden die het met elkaar doen’. “Maar dat vonden ze geen enkel probleem.”

Stoffige imago opfrissen

Het idee voor de samenwerking komt van de Schiffmacher Tattoo Heritage, die is opgericht om diens omvangrijke tatoeagecollectie ook voor ­latere generaties zichtbaar te houden. Daarvoor was in 2011 het Amsterdam Tattoo Museum opgericht, maar dat moest wegens financiële problemen al na anderhalf jaar sluiten.

Schiffmacher: “Er is toen beslag gelegd op mijn collectie, waardoor duidelijk werd dat ik iets moest bedenken om die veilig te stellen. De Heritage bestaat uit een groep mensen die me daarbij helpt. Een van hen had contact met Royal Delft en zo zijn we bij elkaar gekomen.”

De aardewerkproducent verwacht door de samenwerking met de tattoo-koning zijn wat stoffige imago op te frissen en zo aantrekkelijker te worden voor een breder publiek.

De combinatie tatoeages en Delfts Blauw mag ongewoon lijken, er zijn raakvlakken, zegt Schiffmacher, die net terug is uit Taiwan waar een tentoonstelling over zijn werk is geopend. In Parijs trok deze expositie – die doorreist naar Moskou en Brazilië –250.000 bezoekers. “Behalve dat het allebei oude ambachten zijn, is de zeeman ook een bindend element.” Zeelui hebben de naam dat ze in elke stad waar ze aan wal gaan een tattoo laten zetten. Of zoals de beroemde 19de-eeuwse New Yorkse tatoeëerder Samuel O’Reilly ooit zei: ‘Een zeeman zonder tatoeage is als een schip zonder drank: niet zeewaardig.’ Schiffmacher: “En laten het nou ook zeelieden zijn die in de 17de eeuw het blauw beschilderde Chinees porselein meenamen naar Nederland, op basis waarvan de Delftse aardewerkbakkers goedkopere Delfts Blauwe imitaties maakten.”

Schiffmacher liet zich inspireren door de culturen waarmee zeelui door de eeuwen heen in aanraking kwamen, van de Inuit tot de Maori’s. “Ik heb er tribale elementen in verwerkt maar ook afbeeldingen van historische schepen, woeste zeeën en fregatvogels.”

Ossekopjes

Deze zeevogels, die vaak met schepen meevliegen, waren voor de zeeman in vroeger tijden het teken dat er land in de buurt was, vertelt hij. “De traditionele ossekopjes op de hoeken van oer-Hollandse tegeltjes heb ik vervangen door fregatvogeltjes.”

Zijn liefde voor de kunst van oude meesters als Holbein en Brueghel zien we terug in de versieringen die hij ontwierp voor drie grote tegeltableaus.

Naast de unieke kunstobjecten is er ook alledaags Delfts Blauw servies – botervlootjes, koffiemokken, eierdopjes – voorzien van tattoo-versieringen. Dat is ook te koop, zodat mensen die geen tatoeage willen op hun lijf, toch kunnen pronken met een echte Schiffmacher. 

Hij heeft niet zelf met de inktnaald de versieringen aangebracht. “Dat kunnen de meesterschilders van Royal Delft heel goed. We beoefenen hetzelfde ambacht. Ik breng een pigmentlaagje aan in de huid en zij in glazuur. Het verschil is dat mijn tattoos niet op 1200 graden worden gebakken.”

Schiffmacher Royal Blue Tattoo, te zien van 29 nov. t/m 15 maart in Royal Delft, Rotterdamseweg 196, Delft.

Lees ook: 

Dochter Schiffmacher stelde boek met zijn foto’s samen

FOTO | Henk Schiffmacher raakte eerst als fotograaf geïnteresseerd in tatoeages. Pas daarna begon hij zelf de inktnaald te hanteren.

Alles draait weer om Delfts blauw

Royal Delft gaat zich weer op zijn kerntaak focussen: het in stand houden van Delfts blauw aardewerk als cultureel erfgoed. Het bedrijf doet de pannen en het bestek de deur uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden