TaalTon den Boon

'Tal van...’ en verzamelnamen gaan (nog) niet goed samen

“Chinese spion met tal van informatie over China vraagt asiel aan in Australië”, stond onlangs op de website van Trouw. Al snel bleek de zin te zijn aangepast: ‘tal van informatie’ was vervangen door ‘veel informatie’. Terecht, want informatie is een verzamelnaam en de combinatie van ‘tal van’ met verzamelnamen levert geen algemeen aanvaard Nederlands op. 

Zulke verzamelnamen (zoals materieel, ongedierte, vee) worden gewoonlijk gecombineerd met het onbepaald telwoord ‘veel’ of met de woordgroep ‘een heleboel’, die als synoniem van ‘veel’ fungeert. Weliswaar tref je ‘tal van informatie’ en dergelijke niet vaak in kranten aan, maar op internet zijn zulke combinaties niet ongewoon.

Verwijzen naar een begrip

Het gaat veelal om singuralia tantum: zelfstandige naamwoorden die naar de vorm een enkelvoud zijn. Als zulke woorden verwijzen naar een begrip dat we ons voorstellen als iets meervoudigs (iets wat uit meerdere elementen bestaat), komen sommige taalgebruikers in de verleiding ze met ‘tal van’ te combineren.

Interessant is ook de combinatie ‘tal van data’, waarover ICT’ers het soms hebben. Hoewel data van oudsher een meervoud is van datum, wordt dit woord in de ICT vaak als verzamelnaam gebruikt en gecombineerd met een enkelvoud (‘de data is corrupt’). Als ICT’ers het over ‘tal van data’ hebben, is dat strikt genomen net zo’n fout als tal van informatie. Toch zullen weinig mensen deze combinatie afkeuren.

Het is duidelijk dat ‘tal van ...’ in ontwikkeling is. Sommige taalgebruikers zullen ervan gruwen, maar het is niet ondenkbaar dat deze combinaties over enkele generaties algemeen aanvaard zijn.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden