Ongehoord Nederland

Taco Dankers van Ongehoord Nederland legt functie neer na vermeend antisemitisme

Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland.  Beeld ANP
Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland.Beeld ANP

Taco Dankers, de voorzitter van de raad van toezicht van Ongehoord Nederland (ON!), legt zijn werkzaamheden bij de omroep per direct neer.

Redactie Trouw

Woensdag kwam Dankers in opspraak nadat de NRC een artikel publiceerde waarin staat dat Dankers de leiding heeft over een denktank die regelmatig antisemitisch gedachtegoed zou verspreiden.

“Helaas is er controverse ontstaan rondom mijn persoon n.a.v. recente berichtgeving in de media. Ik herken mij niet in het beeld dat de pers van mij schetst en distantieer mij in de meest krachtige bewoordingen van antisemitisme, racisme en uitspraken die leiden tot polarisatie, discriminatie en haatzaaien”, laat Dankers weten in een verklaring. “Mijn aanblijven zou de belangrijke missie van omroep Ongehoord Nederland schaden. Daarom leg ik vandaag 3 november 2021 mijn functie neer als voorzitter van de raad van toezicht.”

De NPO had eerder laten weten “zeer geschrokken” te zijn van de berichtgeving rondom Dankers en kondigde een gesprek met de omroep aan. Het bestuur van Ongehoord Nederland zegt “in woord en daad” voor het respecteren “van alle mensenrechten” te staan.

In juli werd duidelijk dat Ongehoord Nederland, onder leiding van Arnold Karskens, mocht toetreden tot het publieke omroepbestel. Dat betekent dat ON!, net als de andere aspirant-omroep Omroep ZWART, de komende vijf jaar programma’s kan maken voor de NPO. Karskens kreeg eerder kritiek omdat hij vond dat de NOS “fake news” verspreidt. De Raad voor Cultuur tikte hem daarvoor bij de toetreding tot het bestel op de vingers.

CIDI wil aangifte doen

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) liet eerder vandaag weten of het mogelijk is aangifte te doen tegen Taco Dankers, de voorzitter van de Raad van Toezicht van Ongehoord Nederland.

"Dit soort antisemitische vooroordelen zijn een probleem van onze hele samenleving, niet alleen van de kleine groep Joden die hier woont", stelt Luden over de vermeende uitlatingen van Dankers. "Zulke xenofobische uitingen, zulke misvattingen over de werkelijkheid en verschillende groepen vind ik echt alarmerend."
Het CIDI stelt dat Dankers op Twitter, in interviews en in publicaties van de denktank Gefira, "op klassiek antisemitische wijze de Joden bijna overal de schuld van geeft". "Dit valt niet te rijmen voor iemand die een publieke functie heeft in Nederland", aldus Luden. "Wij vinden dat deze persoon niet betrokken mag zijn bij een publieke omroep.”

Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding Eddo Verdoner zei tegenover NRC met het OM te willen spreken over Gefira, dat volgens hem "pure haat" verspreidt. Een recent bulletin van het platform uit september zou lezen als "een manifest dat zo uit de Tweede Wereldoorlog lijkt te komen".

Publieke omroep: zeer geschrokken en wil in gesprek

De NPO zei eerder in een reactie “zeer geschrokken” te zijn van de berichten over Dankers. De NPO gaat in gesprek met de leiding van Ongehoord Nederland, dat in juli groen licht kreeg om toe te treden tot het publieke omroepbestel en de komende vijf jaar programma’s kan maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden