Zelfgemaakt

Taart met viooltjes

Renate de Klein en Frank Hanssen, van oorsprong ontwerpers, verkochten hun huis, auto en spullen. Ze begonnen een veganistisch taartenmerk.

De taartjes in de vitrine van de veganistische bakkerswinkel Sharp Sharp in Rotterdam zien eruit als een kubistisch schilderij. In vierkantjes liggen ze uitgestald: kanariegeel, muntgroen, felroze of lila. Opgebouwd uit meerdere lagen, met nootjes, maar ook met confetti gemaakt van bloemen. Wie bij veganistische lekkernijen vooral denkt aan droge fruitrepen, wordt hier flink verrast. Geen bloem, melk, boter of eieren is er aan te pas gekomen.

Oprichters Renate de Klein (35) en Frank Hanssen (37), in het dagelijks leven ook een koppel, weten hoe je een product moet verkopen. Hij studeerde industrieel ontwerpen, zij grafisch design. De Klein: “We zijn echte ontwerp-bakkers.” Zij heeft een glutenallergie en samen besloten ze zeven jaar geleden om veganistisch te gaan eten. De Klein: “Veganistisch hartig eten was makkelijk te vinden en te maken. Maar als het ging om zoet was er nauwelijks iets lekkers te krijgen. We moesten het dus wel zelf gaan bakken.”

Elke avond, na hun werk, stonden ze in de keuken te experimenteren met allerlei smaken. De Klein: “Dat was onze yoga.”

Albert Heijn

Na tien jaar freelancen besloot het duo dat het tijd was om te reizen. Ze verkochten hun spullen, hun huis en hun auto. Voor ze zouden vertrekken naar het buitenland, stonden ze alleen wel met hun baksels nog op een markt in Rotterdam. Hanssen: “Wij dachten in het begin: we doen maar wat. Maar onze vrienden en familie waren echt onder de indruk van wat we maakten.” Op de markt wonnen ze gelijk de prijs voor het beste concept. De Klein: “Daarna kwamen er allerlei horecabedrijven naar ons toe met de vraag: Willen jullie taartjes leveren?” Hanssen knikt: “We zijn dus nooit op wereldreis gegaan.”

De afgelopen jaren zijn de twee niet meer op vakantie geweest, zo druk hadden ze het met Sharp Sharp. Trots en een tikje vermoeid kijken ze hun zaak rond. Inmiddels leveren ze aan ruim tachtig horecazaken en hebben ze een afspraak met Albert Heijn om hun producten ook in de supermarkt te krijgen. In de keuken staan vier medewerkers.

Op een van de werkbanken liggen amandelbodems klaar voor de vulling. De fameuze lemoncurd wordt vandaag gemaakt: met dadels, kokosolie en biologische citroenen. De kunst is om de curd zo ‘echt’ mogelijk te laten lijken. Hoe dat precies werkt? De Klein lacht mysterieus, dat is het geheim van de bakker.

Bergamot en viooltjes

Een taartje met bergamot en viooltjes. Of met kurkuma, malvabloemen of rozenblaadjes. Kruidig en bloemig, dat zijn de belangrijkste kenmerken van een Sharp Sharp-taartje. Hanssen: “We willen geen appeltaart maken die veganistisch is. Dan ga je dat toch vergelijken.” Het ontwikkelen doen ze meestal samen. De Klein: “Ik doe soms net iets te extreme dingen. Pas had ik een lapsang-brownie gemaakt, met gerookte thee. Dat werd ’m niet.” Hanssen: “Maar het blijft leuk om de grenzen op te zoeken. Je wilt mensen toch ook meenemen op een avontuur.”

Taartjes maken ter ontspanning doen ze niet meer. Ontspannen zit er met een snelgroeiend merk überhaupt niet in. Maar, dat is niet erg, vinden ze. “Je krijgt er zoveel energie van als je merkt dat je echt impact kunt maken”, zegt Hanssen. De Klein: “In het begin waren we erg activistisch. Nu zien we: niet iedereen wordt vegan. Maar als je de gemiddelde consument vaker plantaardig kunt laten eten, dan halen we die klimaatdoelen uiteindelijk misschien wel.”

Meer info: sharpsharp.nl

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben. Lees andere afleveringen op trouw.nl/zelfgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden