Taal

Taalgevoeligheden naar aanleiding van krante(n)koppen

Onlangs schreef Trouw in een stuk over verschrijvingen, dubbelzinnigheden en andere ‘taalvoutjes’ dat ‘krantekoppen het goed deden in de toptien van taalmissers’. Een lezeres viel over dat woord krantekoppen.

Dat mag, want volgens het Groene Boekje (en in lijn daarmee: Van Dale) luidt de correcte spelling krantenkoppen. De officiële spellingregels schrijven namelijk voor dat de tussenklank zulke samenstellingen als - en- wordt gespeld als het linkerdeel een zelfstandig naamwoord is met een meervoud op -en, maar geen meervoud op -es. Aan die regel hebben we spellingen als kerkenraad, krantenkop, paddenstoel en pannenkoek te danken.

Sommige partijen wijken bewust van deze officiële (‘Groene’) spellingregels af. Zo besloten diverse kranten, waaronder Trouw en de Volkskrant, in 2006 de ‘Witte’ spelling te gaan hanteren, waarin de taalgebruiker ‘kan afgaan op zijn eigen taalgevoel’, zoals het genootschap Onze Taal het formuleert.

In de praktijk leidt die visie tot heel wat variatie in de spelling. Zo blijken krantenkop en kerkenraad vanaf 2006 ongeveer drie keer zo vaak in Trouw voor te komen als de varianten zonder n. Daartegenover staat dat paddestoel en pannekoek in deze krant (veel) vaker worden aangetroffen dan paddenstoel en pannenkoek.

Zelf heb ik ooit besloten mijn ‘eigen taalgevoel’ wat betreft spelling te conformeren aan de officiële spelling. Niet vanwege de spellingregels zelf, die op afspraken berusten en dus tamelijk arbitrair zijn, maar omdat dat gemakkelijk is én omdat ik nu eenmaal meer gevoel bij de klank en betekenis van woorden heb dan bij hun geschreven vorm.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden