Ik heb een droom

Sylvana Simons: Ik ben echt niet altijd een leuk mens, maar ik ben geen tierend monster

Beeld Jorgen Caris

“Ik slaap weinig maar goed. Een groot dromer ben ik niet, heb ik het idee. Soms is er ’s morgens alleen nog het gevoel van een droom, al word ik ook weleens wakker met heel duidelijke beelden van die nacht.

Dat kan een droom zijn die me iets vertelt wat ik op dat moment niet kan plaatsen, maar maanden of jaren later gebeurt er iets en denk ik: aha, dit heb ik eerder meegemaakt. Zelfs bij een eerste kennismaking met iemand heb ik soms de sensatie: ik heb jou al eens in een droom ontmoet.

Een tijdje had ik achtervolgingsdromen: er was aldoor beweging, verplaatsing, snelheid. Van vroeger herinner ik me een terugkerende droom over een heel grote stad als in een soort videogame. Ik liep daar op straat en gedroeg me net als iedereen totdat ik besefte: ik kan vliegen. Ik durfde dat dan niet meteen te doen maar uiteindelijk vloog ik toch. Ook hiervan is me vooral het gevoel bijgebleven: ik moet het gewoon doen, laat je niet weerhouden door het feit dat anderen het niet doen.

Dit inzicht pas ik in mijn leven vaak toe als ik nieuwe avonturen aanga die ik spannend vind. Het is de rode draad in mijn leven: de zoektocht naar vrijheid. Vrijheid van zijn, denken en doen. Ontdekken wie je bent gaat voor mij over afwijken van de gebaande paden. Sinds ik op mijn veertiende uit huis ben gegaan zoek ik mijn eigen weg. Ik zeg altijd: ik ben ook een meisje van de straat - en daar heb ik profijt van. Ik weet dat ik in staat ben tegenslagen te overwinnen; angst houdt me niet tegen. Toen ik de politiek in ging werd ik voor van alles uitgemaakt, de meningen over mij zijn heel zwart-wit. In de film die het afgelopen jaar over mij gemaakt is, spaar ik mezelf niet: ik ben echt niet altijd een leuk mens. Maar ik ben wel een mens, geen tierend monster.

Ondanks bedreigingen heb ik nooit overwogen te stoppen. De noodzaak om door te gaan werd juist groter. De grap is dat mijn vader altijd zei: word alsjeblieft advocaat of politicus want praten, praten, praten, dat is je talent. Ik heb mijn talent lang ingezet als televisie- en radiopresentator, maar nu ik met een groep medestanders BIJ1 heb opgericht en in de Amsterdamse gemeenteraad zit, bijgestaan door vier medewerkers, vind ik dit een volkomen logische stap. Alles wat ik nu probeer om te zetten in politieke verandering heeft me altijd al wel beziggehouden.

En ja, natuurlijk wil ik ook de landelijke politiek in. De idealen van onze partij - gelijke rechten en kansen voor iedereen - vragen daar om. Ik heb de handdoek opgepakt en betaal daar een prijs voor, maar dat is het waard. Ik hoop dat het uiteindelijk minder over mij gaat en meer over onze politieke boodschap.”

Sylvana Simons

Sylvana Simons (1971) verruilde in 2016 haar tv- en radiowerk voor de politiek. In maart won ze met haar partij BIJ1 een zetel in de gemeenteraad van Amsterdam. De documentaire ‘Sylvana, demon or diva’ draait vanaf morgen op IDFA en is 21 november te zien op NPO 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden