InterviewSusan Radder

Susan Radder speelt verzetsvrouw Teuntje met de Zeeuwse no-nonsensementaliteit

Susan Radder als de Zeeuwse Teuntje die in ‘De Slag om de Schelde’ in het verzet terechtkomt. Beeld
Susan Radder als de Zeeuwse Teuntje die in ‘De Slag om de Schelde’ in het verzet terechtkomt.Beeld

Volgens actrice Susan Radder wek je met een aansprekende oorlogsfilm de geschiedenis voor jongeren tot leven. En dat is hard nodig.

Belinda van de Graaf

Toen Susan Radder (21) werd gevraagd om auditie te doen voor ‘De Slag om de Schelde’, had ze – zoals velen – nog nooit gehoord van wat te boek staat als de grootste militaire oorlogsoperatie op Nederlandse bodem. “Ik ben meteen op internet gaan zoeken”, zegt de Amsterdamse actrice, “en ik vond het best heftig, de verhalen die ik allemaal tegenkwam”.

Radder speelt in de oorlogsfilm, waarin de acties van drie jonge mensen door elkaar worden vertoond, een van de hoofdrollen: de Zeeuwse Teuntje, die in het najaar van 1944 als typiste op het stadhuis werkt. “Teuntje houdt zich gedeisd tijdens de oorlog”, vertelt Radder. “Haar motto is niet opvallen en geen gekke dingen doen. Wat ik heel mooi vind, is dat dat verandert op het moment dat haar jongere broer na een aanslag op een Duits konvooi – het is Dolle Dinsdag – wordt opgepakt. Teuntje komt in actie. In de hoop haar broertje te redden, gaat ze bij het plaatselijke verzet en raakt ze betrokken bij de oorlog.”

Om zich op de rol voor te bereiden heeft Radder veel YouTube-filmpjes gekeken, zegt ze, waarin Zeeuwse overlevenden hun ervaringen delen. “Je ziet Zeeuwen die de slag hebben meegemaakt en erover vertellen: hoe Walcheren onder water werd gezet en hoe de dijken werden gebombardeerd. Wat me opviel, is dat de Zeeuwen er heel nuchter over vertelden. Ik bedoel: ik kon wel zien dat het ze iets deed, maar die no-nonsensementaliteit overheerste, en daar heb ik ook wel dankbaar gebruik van gemaakt bij het spelen van Teuntje”, zegt Radder.

Blij is de actrice zeker dat De Slag om de Schelde na eerder uitstel deze maand toch nog de bioscoop bereikt. “Ik heb door de pandemie niet of nauwelijks kunnen werken, en heb vooral thuisgezeten met mijn kat en genetflixt.” Pas in september kon Radder weer voorzichtig aan de slag, toen de opnamen begonnen van het derde seizoen van ‘Oogappels’, de hitserie over puberstress en ouderleed.

Puberproblemen en oorlogsleed

Lachend: “Ja, het is nogal een verschil om een hedendaagse puber of een verzetsstrijder te spelen. Bij de puberproblemen in Oogappels kun je je wel wat voorstellen. De keuze waar een jonge vrouw in de oorlog voor staat, is een stuk moeilijker te bevatten. Maar des te uitdagender was het om van Teuntje een mens van vlees en bloed te maken.”

Radder begrijpt ook wel waarom de initiatiefnemer, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog graag een grote oorlogsfilm wilde laten maken, gericht op nieuwe generaties.

“Ik denk dat het een goede manier is om jongeren te bereiken, want met een drama wek je de geschiedenis op een aansprekende manier tot leven. Je wordt meegezogen met de personages, met hun keuzes en emoties. Als je het ziet en meebeleeft, snap je waarom Teuntje doet wat ze doet.”

Lees ook:

Grootse film over de slag die het lot van de nazi’s bezegelde

Hoe raakte een keerpunt van de Tweede Wereldoorlog in de vergetelheid? Deels doordat Hollywood het negeerde, zegt Tobias van Gent, de historicus die adviseerde bij ‘De Slag om de Schelde’, de grootste Nederlandse oorlogsfilm sinds ‘Zwartboek’.

Gijs Blom wil begrijpen wat Marinus drijft

Acteur Gijs Blom speelt in ‘De Slag om de Schelde’ de rol van Marinus, een jonge, stille soldaat die aan de verkeerde kant staat en beseft dat hij niet meer terug kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden