Ik heb een droom

Susan Marletta Hart leert veel in haar slaap: in de rust van de nacht zit ons bewustzijn dicht op de ziel

Beeld Jorgen Caris

In de interviewrubriek ‘Ik heb een droom’ vraagt Trouw aan bekende en minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Susan Marletta Hart (1971) schreef de bestseller ‘Leven met hooggevoeligheid, van opgave naar gave’ (2003)

“Als kind kon ik uitmuntend dagdromen. Ik had een dagdroom-feuilleton over een artistieke, ongewone familie die van alles meemaakte. Ik hoorde bij die familie. Er was een baby, een rare tweeling waarvan één kind Afrikaans was en eentje Chinees, een zusje en een grote broer van achttien.”

“ We hadden een winkel en zaten in een band waarmee we op tournee gingen. De droom was een ontsnapping uit de realiteit die ik saai vond. Of ik probeerde een leegte in mezelf op te vullen, dat zou ook kunnen.”

Me aan de slaap overgeven kon ik veel minder goed. Ik kon niet inslapen en schreeuwde vaak in mijn slaap. Wakker liggen is een probleem voor veel hoogsensitieve mensen zoals ikzelf. Bij ons komen prikkels intenser binnen waardoor er meer hersteltijd nodig is om ze te verwerken. Ik begeleid deze mensen.

Zelf lig ik ook vaak wakker, meestal tussen een uur of 3 en 6, maar nu vind ik het heerlijk. In de nacht is er ruimte voor vrouwelijke energie, de yin-energie, die voedend, rustgevend en lichamelijk is. De zon gaat onder en de maan komt op, in dat ritme horen we mee te bewegen. Nederlanders zijn nog tot laat in de avond actief. Ik woonde jarenlang in Zwitserland en daar gaan mensen veel vroeger naar bed, echt met de kippen op stok.

Zielenreizen

Ik motiveer mijn slapeloze cliënten om de avond rustig te eindigen door elektrische apparaten uit te zetten en kaarsen aan te steken. Een avondwandeling wil ook helpen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die negatief zijn over wakker liggen, het vrouwelijke deel van zichzelf afwijzen.

In de rust van de nacht zit ons bewustzijn dicht op de ziel. Ik maak vaak zielenreizen in de nacht. Dat kan alleen als de geest in volledige rusttoestand is en ik de energie in mijn lichaam kan volgen. Het tempo van deze energie ligt veel lager dan je gedachten. Ik open alle chakra’s en mijn hele ruggegraat, en laat dan informatie doorkomen. Het is een soort helder weten. Ik weet niet van wie die informatie komt maar het helpt mij te snappen welke lessen ik wil leren in mijn leven. Tijdens die zielenreizen herinner ik me ook vorige levens. Ik voel als hopeloze romanticus vaak heimwee naar een tijd waarin we in harmonie met de natuur leefden en door schoonheid werden omringd. Het is heimwee naar een tijd waarin we onze omgeving nog niet hadden kapotgemaakt met lelijke gebouwen, een wildgroei aan lantaarnpalen, lawaai en horizonvervuiling.

Als kind droomde ik ervan om moeder en schrijfster te worden en mensen te helpen. Die dromen zijn allemaal uitgekomen. Nu hoop ik dat mijn andere droom uitkomt. Dat schoonheid terugkeert in ons Nederlandse landschap.”

Susan Marletta Hart (1971) schreef de bestseller ‘Leven met hooggevoeligheid, van opgave naar gave’ (2003). Het bijbehorende werkboek verscheen op 1 april. Marletta Hart organiseert retraites en vakantiereizen voor hoogsensitieve personen.

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden