ConcertThe Streamers

Supergroep The Streamers gaat een feestje bouwen op Paleis Noordeinde

The Streamers. Beeld The Streamers
The Streamers.Beeld The Streamers

De halve Top 40 treedt vanavond op tijdens het paleisconcert van The Streamers. Omdat fysiek publiek niet mag, putten ze energie uit elkaar. ‘Dan wordt één en één ineens twaalf.’

Redactie Trouw

Of Willem Alexander verzoeknummers mocht indienen? “Nee. Dit is geen concert voor hem, het is een concert voor Nederland. Zo ziet de koninklijke familie het zelf ook: zij huisvesten ons en samen zetten we een feest neer.” Aan het woord is Machiel Hofman, een van de bedenkers achter de ‘grootste band van Nederland’: The Streamers.

Vanavond om acht uur geeft de groep een livestreamconcert vanaf Paleis Noordeinde. Niet de minste locatie voor hun tweede show ooit – de eerste was op 20 maart in Koninklijk Theater Carré – maar het zijn ook niet de minste muzikanten: The Streamers bestaat uit Typhoon, Miss Montreal, Nick & Simon en nog zo’n vijftien andere grote namen.

Via Zoom vertellen oprichters Hofman, Guus Meeuwis en Kraantje Pappie (echte naam Alex van der Zouwen) hoe de supergroep ontstond. Het begon bij De Vrienden van Amstel Live, een jaarlijkse concertreeks die afgelopen januari voor het eerst werd gestreamd. “Dat werkte heel goed”, zegt Hofman. “Dus hadden we het na afloop over een voortzetting. Tijdens een avondje met wijn in Tilburg bedachten Guus en ik The Streamers.”

Wie instapt is deel van de band

“We hadden het romantische beeld van ‘een nieuw bandje beginnen’”, vult Meeuwis aan. “En dan gewoon een bus kopen en stoppen bij iedere collega die we kennen. Wie instapt is deel van de band.”

Financieel wordt het project mogelijk gemaakt door sponsor ING. Ook kan het publiek doneren, al zijn kaartjes in principe gratis.

Met 1,2 miljoen kijkers was het debuut van The Streamers een grote hit. Achteraf is een YouTube-filmpje waarin Maan en Nick (Simon mocht blijkbaar niet meedoen) onder Carré’s diepblauwe licht Vivo Per Lei zingen nog eens 700.000 keer bekeken. Op de achtergrond zijn meer Streamers te zien – Paul de Munnik zit te swingen, zangeres Davina Michelle haalt een glas water, rapper Snelle struint wat rond.

Voor Hofman kwam het hoogtepunt van de avond misschien wel ná de show. “Toen iedereen in de bandbus stapte en wegreed van Carré, stonden er allemaal mensen op balkons te kijken en te applaudiseren.” Het was een zeldzame samenkomst in coronatijd. En volgens Kraantje Pappie is samenkomen precies waar The Streamers om draait.

Wat de rapper daarmee bedoelt, wordt duidelijk zodra hij op Zoom aanhaakt, een paar minuten vertraagd omdat hij nieuwe skeelers was gaan halen met zijn nichtje. De vijfjarige zegt enthousiast hoi tegen Meeuwis. De artiesten zijn ook vrienden.

Duncan Laurence en Armin van Buuren

“Ik heb bewust geen enkele livestream-show in m’n eentje gedaan”, zegt Kraantje. “Je hebt elkaar nodig, zeker met mijn soort muziek – ‘Welkom in de feesttent’ werkt niet als je alleen bent. Op deze manier, met zoveel mensen samen, wordt één en één ineens twaalf. Ik ben blij dat ik gewacht heb totdat dit op m’n pad kwam.”

Meeuwis beaamt: “Dat is de kracht van The Streamers: we halen de energie bij elkaar, we hebben veel plezier en dat zien mensen. Ik heb trouwens wel streams alleen gedaan. Dan had ik wel schermen aan de wand waarop ik publiek zag. Maar het is niet te vergelijken met The Streamers.”

Voor het Koningsdagconcert ging het Carré-draaiboek de prullenbak in, en begonnen de oprichters opnieuw met een blanco A4’tje. Veel willen ze over de nieuwe set nog niet kwijt. Bekend is dat er naast de vaste Streamers twee gastartiesten zijn: Duncan Laurence en Armin van Buuren.

Verder vertelt Meeuwis dat er een ‘koningsblok’ komt met thematische liedjes. “Ik zie ons als doorgeefluik van het feest dat Koningsdag eigenlijk zou moeten zijn.” Hij weet nog niet of het koningspaar zelf aanwezig zal zijn. “Ze komen in ieder geval even kijken bij de repetitie dinsdag. Verder is alleen de crew fysiek bij het concert.”

En Kraantje hoopt dat kijkers hun ervaringen live delen via sociale media. “Als je ons ‘tagt’ op Instagram, kunnen wij het opnieuw posten en aan het land laten zien. Als je goed oplet tijdens de stream, zie je dat ik de hele tijd op m’n telefoon zit te kijken. Ik hou dingen in de gaten. Dan fluister ik naar m’n mede-artiesten: ‘er wordt goed gereageerd!’”

Hofman lacht: “Soms sturen we Kraantje wel een appje om hem eraan te herinneren dat ’ie zo moet zingen.”

De livestream start dinsdagavond om acht uur. Kaarten zijn gratis (al kan je doneren) en onbeperkt, maar moeten van tevoren worden gereserveerd via www.thelivestreamers.nl.

Lees ook:

Online op de huid van dansers en musici

Hoe houd je een voorstelling interessant om te bekijken op een laptop? De cultuursector werkt steeds professioneler met livestreams, en kijkt daarbij wat kunstjes af van film en televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden