Review

Sufjan Stevens ontroert met zijn vlinderbrigade

Sufjan Stevens, gezien 11 november, Paradiso in Amsterdam.

Het was een bijzondere avond, zegt de Amerikaanse singer-songwriter Sufjan Stevens voordat hij zijn toegift inzet. „Ik hoop dat ik, temidden van alle kerstmannen, supermannen, vlinderpakken en spannende verhalen over de gigantische wespen-adelaar, jullie hart een stukje heb bewogen. Met mijn stem, want daar draait het allemaal om.”

En dat heeft hij. Op het podium, temidden van opblaaspoppen en zijn band, een tienkoppige vlinderbrigade, en zelf gehuld in een pak met adelaarsvleugels met een spanwijdte van drie meter, heeft Stevens ontroerd. Met zijn grappige anekdotes, zijn prachtige liedjes en zijn breekbare stem. Met en zonder gekkigheid.

Tijdens het ruim anderhalf uur durende optreden hangt het publiek aan de lippen van de banjoheld. Het is doodstil in de uitverkochte Paradiso. Sufjan Stevens is een verhalenverteller. In zijn muziek neemt hij de luisteraar mee langs allerlei absurdistische plekken in Amerika, hij vertelt over plaatselijke sagen en legenden, die hij aandikt met zijn eigen, rijke fantasie.

Ronduit hilarisch is het verhaal over een zomerkamp, waar hij door alle kinderen werd uitgelachen om zijn gekke naam, zijn maffe schoenen en de hansop die zijn moeder had gemaakt. Het noopte hem zich tijdens de gehele periode te verschansen in de handvaardigheidstent. Ook vertelt hij over de absurde lach van een van zijn weinige vrienden, die klinkt als een krijsende tarantula.

Zijn albums ’Greetings From Michigan’ en ’Come On, Feel The Illinoise’ maken deel uit van Stevens’ levenswerk, namelijk alle vijftig staten van Amerika in muziek te vertalen. Vanavond in Paradiso neemt hij ons mee langs al die bijzondere plaatsen. Maar ook de muziek van zijn prachtige album ’Seven Swans’ en enkele kerstliedjes van zijn net uitgebrachte 5-cd-box ’Songs For Christmas’ brengt hij ten gehore. „Het is altijd tijd voor kerst”, lacht hij, terwijl hij de opblaaskerstmannen het publiek ingooit.

Het podium van Paradiso is eigenlijk te klein voor het gezelschap van Stevens, de vlinderbrigade. Alle muzikanten dragen vleugels, wat leidt tot komische taferelen. De pianiste raakt verstrikt in de gigantische vleugels van Sufjan, de opblaaskerstmannen en -supermannen nemen het halve podium in beslag en de blazerssectie krijgt meer dan eens een klap voor de kop van andermans vleugels. Maar los van alle gekkigheid speelt de groep ronduit verbluffend. Live op het podium komen de liedjes van Stevens tot volle wasdom. Meer nog dan op cd.

Met zijn gekke naam, zijn gekke schoenen en zijn gekke vleugels is Sufjan Stevens de onbetwiste superheld van de avond, die zich nooit meer hoeft te verschuilen in een handvaardigheidstent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden