Sublieme Kendrick Lamar en vijf jazztips: dit zijn onze muziekrecensies van deze week

Kendrick Lamar draagt een doornenkroon op de cover van zijn nieuwe album, Mr. Morale & The Big Steppers. Beeld Top Dawg Entertainment
Kendrick Lamar draagt een doornenkroon op de cover van zijn nieuwe album, Mr. Morale & The Big Steppers.Beeld Top Dawg Entertainment
Redactie Trouw

Kendrick Lamar maakt verwachtingen niet waar – daarom overtreft hij ze

Mr. Morale & The Big Steppers is net zo’n rücksichtslose reportage als eerdere albums van de Pulitzerprijs-winnende rapper. Alleen richt Lamar zijn blik meer dan ooit op de man in de spiegel. Zoals hij eens zei in een interview met Rolling Stone: “Je hebt eerst zelfreflectie nodig. Daar moet verandering beginnen.”

Rode draad is Lamars ontrouw. Op een van de laatste nummers, Mother I Sober, vertelt hij hoe lust en de aandacht van vrouwen zijn verslaving waren. Over hoe hij zijn jeugdtrauma’s dus toch niet zo nuchter heeft doorstaan als hij lang dacht. Over hoe dat trauma heel persoonlijk begon, maar ook staat voor een geheim in veel zwarte families. Lees hier de hele recensie van Rufus Kain.

Melissa Aldana - 12 Stars

Tenorsaxofonist Melissa Aldana geldt al lange tijd als een van de grootste jazztalenten. Dat de Chileense nu onderdak heeft gevonden bij het beroemde Blue Note Label is dan ook geen verrassing. Wel verrassend is het album zelf.

12 Stars is bij uitstek een groeiplaat die zijn geheimen en krachten geleidelijk prijsgeeft. Waar het bij eerste beluistering lijkt alsof de voortreffelijke musici vooral met het hoofd spelen, wordt langzaam duidelijk met hoeveel emotie de inventieve melodieën geladen zijn.

12 Stars 
 Beeld Melissa Aldana
12 StarsBeeld Melissa Aldana

John Scofield - Solo

Voor het eerst in zijn lange en zeer succesvolle carrière waagt gitarist John Scofield zich aan een soloalbum. Op zijn zeventigste snapt Scofield natuurlijk dat hij niemand nog van zijn kwaliteiten hoeft te overtuigen.

Solo ademt een weldadige rust. Even geconcentreerd als kalm tast Scofield de mogelijkheden van zijn instrument af. En dat in een uitgelezen selectie stukken, waarin tussen veel eigen werk onder meer ook Keith Jarrett en Hank Williams opduiken.

Peter Somuah - Outer Space

Energiek debuut van de Ghanese trompettist Peter Somuah die samen met ander jong talent uit de Rotterdamse scene een interessante fusie tussen bop en afrobeat brengt. Bovenop de opzwepende ritmes vecht Somuah met saxofonist Jesse Schilderink het ene moment pittige duels uit om het volgende ogenblik weer gebroederlijk samen te klinken.

Outer Space
 Beeld Peter Somuah
Outer SpaceBeeld Peter Somuah

Toots Thielemans meets Rob Franken - Studio Sessions 1973-1983

De meester van de mondharmonica ontmoet de meester van de Fender Rhodes piano. Dat resulteert in drie cd’s waarop schijnbaar met het grootste gemak wordt gemusiceerd, maar waarop ook weer blijkt hoe diep Thielemans de luisteraar soms kan raken.

Angelo Verploegen, Ed Verhoeff, Eric van der Westen - When Night Falls

Bugel, gitaar en bas als een onverbrekelijke eenheid. Een uiterst sfeervol album waarop de musici vindingrijk en met de juiste dosis kennis en gevoel van veelal overbekende standards steeds iets wondermoois maken.

When Night Falls
 Beeld Angelo Verploegen, Ed Verhoeff en Eric van der Westen
When Night FallsBeeld Angelo Verploegen, Ed Verhoeff en Eric van der Westen
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden