null Beeld

Tv-columnMaaike Bos

Studio Europa brengt de feiten, De Oranjezomer de reuring

Maaike Bos

Naast Wilfred Genee staat een paspop in groen Toto-trainingspak, voor Johan Derksen ligt een oranje VI-badjas, en zijn ­biografie ligt in veelvoud op ­tafel. De heren van Veronica Inside zitten zowat in een winkeletalage met hun programma De Oranjezomer: Het EK (SBS6). “Het is commerciële televisie hè”, verontschuldigt Genee zich nog als hij het merk van de oranje bank moet noemen in de buitenstudio bij slot Zeist. Soit, zo werkt het bij John de Mol. Ze vernederen zichzelf om ­expliciet reclame te maken, maar doen dat zo deemoedig dat je het als kijker net pikt.

Ziedaar De Oranjezomer, het rebelse sportbroertje van NOS Studio Europa. Genee, Van der Gijp en Derksen gaan onder die titel 62 dagen non-stop televisie maken. ­Genee: “Eerst het EK, dan de Tour de France, dan een week niks, maar dat lullen we wel dicht, en dan de Olympische Spelen.” Best een prestatie, twee keer per dag moeten scoren met niet al te licht geklets, om acht uur ’s avonds en van bijna elf tot twaalf. Elke dag. Derksen ginnegapt: “Wij zijn het enige programma dat een voorschouwing doet als er geen wedstrijd is”. Weer benadrukken ze de armoede van het John de Mol-concept; ik mag het wel.

De voorgevel van sidekick Hélène Hendriks als persmomentje

Terwijl Henry Schut en Sjoerd van Ramshorst bij de NOS geverifieerde informatie bieden, laat het SBS-team je meedeinen met de reuring die ze maken. Neem de voorgevel van sidekick/ vliegende keep Hélène Hendriks op de persfoto. “Wat heeft dat wijf een paarrehh … mooie ogen zeg”, riep Derksen week, alsof hij die foto voor het eerst zag. “Ja … ziet er mooi uit”, stamelde Genee. “Ze zijn niet dubbel D hoor, glimlachte ze de volgende dag tegen De Telegraaf. Laten we eerlijk zijn: ik zag ze ook meteen. John de Mol vast ook. Ze wisten: dit wordt een persmomentje.

Soms zoom ik uit. Bijvoorbeeld wanneer ‘Gijp’ roept dat bondscoach Frank de Boer liegt over de opstelling, omdat hij al zou weten dat die 3-5-2-opstelling bagger is, maar niet meer durft te veranderen. Of wanneer Hendriks beweert dat De Oranjezomer het vliegtuigje met ‘Frank. Gewoon 4-3-3’ had ingehuurd om de ploeg toch te bereiken. Die boycot hen sinds de foute Akwasi-Zwarte Piet-grap. Met de feiten moet je hier een slag om de arm houden.

Zo spraken ze over de hartstilstand van Christian Eriksen met chirurg Casper van Eijck van het Erasmus MC. Die opperde dat hij onderzocht moet worden op Covid-19, omdat dat hartproblemen kan veroorzaken. Maar een hartchirurg is hij niet, het Erasmus MC noemt hem specialist in ziekten aan de lever, alvleesklier en galblaas.

Ik zie het programma maar als een er­varing. Zeker nu ze columnist Marcel van Roosmalen hebben, die bij De Vooravond een ouwe hond woorden in de bek legde, maar die klus nu kwijt is. Hij zit goed in de zeikmodus. “Hoe vaak in je leven krijg je de kans de onderbuik – dat bent u – toe te spreken. Nooit. Ik onverwachts wel, en ik ga dit hele EK voor u verpesten.” Die nasale stem. Die uitgestreken kop. Lekker. Luisteren naar iemand die alles nog zwarter ziet dan jijzelf: dat tilt een mens op. Het kan zomaar een compliment worden als Van Roosmalen je in zijn maalmolen gooit. Een tip: omarm het, net als Willem-Alexander en Máxima met Willy van LuckyTV deden. Ik heb nog nooit zo lang over voetballer Wout Weghorst nagedacht als na zijn grill zaterdag.

Vijf keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden