Kunstwerk

Studieschuld-tapijt Mart Veldhuis verkocht voor precies 45.879,40 euro

Detail van het tapijt ‘Eigen Schuld’. Beeld Mart Veldhuis
Detail van het tapijt ‘Eigen Schuld’.Beeld Mart Veldhuis

Hij had bijna de hoop opgegeven, maar het is Mart Veldhuis alsnog gelukt: zijn tapijt over de moderne veldslag tussen overheid en student met schulden is verkocht.

Marten van de Wier

Op de kop af 45.879,40 euro heeft hij gekregen voor zijn wandtapijt Eigen Schuld, precies het bedrag dat kunstenaar Mart Veldhuis heeft openstaan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo). Het tapijt van 1,5 bij 5 meter staat symbool voor het leven van een student met studieschuld, met bijvoorbeeld de leeuwen van de Nederlandse overheid die de student in de nek hijgen, blauwe enveloppen van Duo, koppen koffie en pilletjes ritalin.

Veldhuis (1991), die ook illustrator is voor Trouw, hoort bij de ‘pechgeneratie’ die vanwege de afschaffing van de studiebeurs zijn studiekosten zelf moet ophoesten. Zoals in de middeleeuwen het verslag van een belangrijke veldslag op een tapijt werd afgebeeld, deed Veldhuis dat met de strijd van de student.

Met de verkoop – voor precies het bedrag dat Veldhuis vroeg – is het kunstwerk voltooid. Het tapijt lag een jaar lang opgerold in zijn studio, nadat het op de Dutch Design Week was geëxposeerd en in Trouw had gestaan. Veldhuis was bang dat hij het niet meer zou kunnen verkopen. Zakken met de prijs was geen optie. “Die is onderdeel van het statement”, zegt Veldhuis.

Meerdere belangstellenden

Na nieuwe media-aandacht kon hij het werk exposeren in het Dordrechts Museum. Daarna waren er meerdere belangstellenden. Veldhuis had er zelfs meer geld uit kunnen slepen – voor circa 90.000 euro was hij ook na afdracht van belasting van zijn studieschuld af geweest.

Hij koos voor de sociaal betrokken kunsthandelaren Joke van Veen en Jaap Versteegh, omdat zij het werk beschikbaar willen houden voor exposities. Tot eind juni is het nog in Dordrecht te zien, daarna gaat het naar de Fundatie in Zwolle. “Het gaat me erom dat het verhaal verteld blijft worden.”

Lees ook:

Van je studieschuld afkomen met je afstudeerproject? Deze illustrator probeert het

Het afstudeerproject van Mart Veldhuis, een groot tapijt, stond te koop voor bijna 46.000 euro. Lees hier het interview dat Trouw twee jaar geleden met hem had.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden