Review

Straten om in te verdwalen

Alessandro Baricco is een veelzijdige auteur van wie al een aantal boeken in vertaling is uitgekomen, zoals 'Land van glas', en het veelgeprezen 'Zijde'. Een van zijn boeken, 'Novecento', is onlangs verfilmd. Het is het verhaal van een jongen die te vondeling is gelegd aan boord van een oceaanstomer, waar hij zich ontwikkelt tot een briljant pianist. Hij zal dit schip echter nooit meer verlaten: het is zijn hele wereld geworden.

De personages in Baricco's boeken leven allemaal in hun eigen universum, het zijn mensen met obsessies (voor glas, treinen, zijde of de zee) en met dromen die ze vaak waar weten te maken, ook al is het maar ten dele of tijdelijk. Het zijn losse figuren zonder duidelijke context die naar elkaar toe en van elkaar af worden gedreven en zo het verhaal vormgeven.

'City' is het laatste werk van Alessandro Baricco. Waren Baricco's vorige boeken allemaal in het verleden gesitueerd, 'City' speelt zich af in het heden. 'City' is een stad ergens in Amerika, maar het boek is zelf ook een stad met straten waar je in kunt dwalen en verdwalen. Hoofdpersoon is Gould, een dertienjarig, geniaal jongetje, dat alleen op de wereld staat; zijn moeder is verdwenen, zijn vader is een militair die ver weg woont en met wie hij vrijwel alleen over de telefoon communiceert. Verder zijn er zijn oppas Shatzy Shell (geen familie van), zijn denkbeeldige vrienden Diesel, de reus, en Poomerang, de stomme, en niet te vergeten professor Mondrian Kilroy, die een essay schrijft over intellectuele eerlijkheid.

Baricco slaat voortdurend zijwegen in. Als Diesel en Poomerang op een gegeven moment een afgebroken zwarte naaldhak op straat zien liggen, volgen ze in gedachten de voormalige eigenares van de hak in de taxi naar een schoenwinkel waar ze nieuwe schoenen koopt, en naar huis. Shatzy Shell komt op Gould passen, maar is ook bezig met het schrijven van een western en de plot van die western wordt verspreid over het hele boek ontvouwd. Ten slotte is er de bokser Larry Lawyer Gorman, die zijdelings, in een radioverslag van een bokswedstrijd, in het leven van de anderen doordringt. Maar via hem grijpt Baricco zijn kans om uitgebreid de bokswereld te beschrijven.

Het is een wonderlijke auteur, Baricco. Zijn personages worden vrij schematisch weergegeven en leven in een kinderlijke verwondering over de wereld, alsof ze -zoals de helden in sprookjes- losstaan van de moderne werkelijkheid. Voor Baricco zelf geldt dat overigens in het geheel niet. Hij weet zijn product goed te verkopen en heeft zelfs een drietalige website gemaakt over 'City' (www.abcity.com), waar lezers ook hun mening over het boek kunnen geven. Met die reacties erbij wordt aan de stad waardoor Barrico ons voert, zigzaggend, straatje in, steegje uit, nog eens een buitenwijk toegevoegd. En hoewel Barrico wervelend en meeslepend schrijft, raak je van zoveel zijsprongen ook wel eens buiten adem. Maar dat geldt voor echte steden ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden