Review

Stormverhaal wekt hoongelach op

De Duitse Hollywood-regisseur Wolfgang Peterson baarde ooit opzien met 'Das Boot', een razend spannende anti-oorlogsfilm rond een Duitse onderzeeër die tijdens de Tweede Wereldoorlog danig in de problemen raakte. Het scenario was gebaseerd op ware gebeurtenissen en nu Peterson twintig jaar na dato terugkeert naar zee, keert hij ook terug naar een waargebeurd verhaal, zoals opgetekend door Sebastian Junger in de bestseller 'The Perfect Storm'.

Belinda van de Graaf

Het beschrijft de dramatische geschiedenis van de vissersboot 'Andrea Gail' die in oktober 1991 met man en muis verging, tijdens een van de zwaarste stormen in de recente Amerikaanse geschiedenis. Na 'Titanic' moet je echter wel van goeden huize komen, wil je een dramatisch en visueel interessant zeespektakel neerzetten. Petersons poging faalt hopeloos op beide fronten. De bewoners van het Amerikaanse vissersplaatsje Gloucester (Massachusetts) krijgen een armetierige introductie, waarin de onderlinge verhoudingen kort worden aangestipt en waarin de dialogen onbedoeld voor pure hilariteit zorgen. Zelfs een getalenteerd acteur als John C. Reilly (onlangs te zien als politieagent in Paul Thomas Andersons 'Magnolia') moet met dergelijke oppervlakkige en ronduit kneuterig uitgeschreven dialogen het onderspit delven. Het afscheid van zijn zoontje waarin het onvermijdelijke 'I love you' klinkt, kan enig hoongelach zelfs niet voorkomen. Ook George Clooney en Mark Wahlberg, die met respectievelijke optredens in Steven Soderberghs 'Out of Sight' en Paul Thomas Andersons 'Boogie nights' het een en ander in hun mars bleken te hebben, moeten zich onder Petersons regie hopeloos verloren hebben gevoeld.

'The Perfect Storm' is zo'n film die personages gebruikt als marionetten en die dat vergeefs probeert te verbergen, bijvoorbeeld door de muziek als een dikke plakkerige saus over de beelden uit te smeren. Alles staat in het teken van de grote ramp die op haar beurt alleen maar wat schouderophalen weet te generen. We hebben te maken met een orkaan die rechtstreeks uit de computer komt, heel doorzichtig en dus ook heel ongevaarlijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden