Review

Stop de persen!

Marcel Bullinga, 'Roes der Zinnen', 25 gulden. E-mail: roesderz@Normaal:xs4all.nl. Http://www/xs4all.nl/roesderz).

BIJDRAGE ROP ZOUTBERG

Voor zover Bullinga weet is het de eerste keer dat op deze manier een roman in Nederland verschijnt. Eerder werden wel boeken 'gewoon' uitgegeven en daarna via Internet aangeboden. Maar een regelrecht debuut op Internet kwam nog niet eerder voor. 'Roes der Zinnen' is een raamvertelling over de ervaringen die de auteur heeft opgedaan als fotomodel en danser (de flashbacks). Ook vertelt Bullinga het verhaal over de depressies die hij overhield aan het model staan (het heden).

Voordeel van deze manier van presentatie is, volgens Bullinga, dat lezers door het grafisch linken van informatie (bekend onder de naam hypertext) een aantal extra mogelijkheden krijgen. Ze kunnen namelijk zèlf de verhaallijn kiezen die ze willen volgen, bijvoorbeeld door alleen voor de optie van de flashback te kiezen. En ook horen er foto's bij 'Roes der Zinnen', die los op te roepen zijn. Ze bieden weer de mogelijkheid het verhaal ook te laten vertellen door één van de vijftien fotografen die in het boek voorkomen.

Hypertext biedt daarnaast nog opties voor geluid, al heeft Bullinga voor de 'eerste druk' hiervan nog geen gebruik gemaakt. Pas later deze maand zal het geluid van een dansperformance uit het eerste hoofdstuk bij de roman worden gevoegd.

Overigens verschijnt het boek niet gratis op Internet, en dat is een opmerkelijke breuk met de huidige Internet-cultuur. Voor iedereen toegankelijk is alleen het eerste hoofdstuk, waarin ook een orderformulier is opgenomen dat naar Bullinga's elektronische mailadres kan worden gestuurd. Na betaling - ouderwets per giro en post - van 25 gulden krijgt de koper een uniek wachtwoord, waarmee hij toegang krijgt tot een beveiligd opslaggebied waarin zijn exemplaar van de 'Roes der zinnen' ligt te wachten. Aan 'digitale' betaling wordt nog gewerkt: dan is de cirkel rond en kun je een boek aanschaffen en lezen zonder uit de stoel achter de pc op te hoeven staan.

Groot probleem voor de auteur op dit moment is te voorkomen dat zijn boek eindeloos gekopieerd gaat worden door slimme pc-gebruikers. Een digitale kopie van de roman is namelijk niet meer te onderscheiden van een origineel. Het meeste werk zit nu in een beveiliging tegen kopieën. Bullinga denkt aan automatische 'vernietiging' van een exemplaar van het boek op het moment dat het gekopieerd wordt.

Het boek is ook een statement van de auteur, die zich bij het verschijnen hardop afvraagt of de ontwikkeling inderdaad zal leiden tot het overbodig worden van uitgevers, kranten en omroepen. Anderzijds stelt Bullinga dat de vrijheid van meningsuiting op deze manier binnen het bereik van veel meer mensen komt. Er zijn geen grote investeringen meer nodig om je boodschap te verspreiden. Maar ook staan de digitale auteursrechten op tekst en foto op het spel, door de nu nog simpele mogelijkheden om te jatten en eindeloos te vermenigvuldigen.

En een beetje saai is het uiteraard ook. Wat is er prettiger dan een boek op de bank, dan wel in de zon in de tuin of al op één oor in je bed? Daar wordt volgens Bullinga aan gewerkt, en dat is geen wazige science-fiction. Een beeldscherm dat eruit ziet als een boek dat je ook echt kunt dichtslaan is in ontwikkeling.

Het zal de afweging tussen papier of beeldscherm dramatisch beïnvloeden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden