tv-recensie

Stille revolutie in komkommertijd: bij elke talkshow een vrouw

In Laat op één: Matthijs van Nieuwkerk te gast over Aretha FranklinBeeld screenshot tv

Het is een rare televisie-week op het laatste randje van de zomer. Matthijs van Nieuwkerks vertraagde boekentalkshow ‘Moby Dick’ loopt nog, talkshows ‘DWDD’ en ‘Pauw’ hebben nog vrij dankzij vervangers ‘M’ en ‘Laat op één’, en ondertussen wringt de politiek zich alweer tussen de zomeronderwerpen in.

Aan de Haagse gezichten te zien is de bijbehorende serieuze blik nog even wennen. Bij Nadia Moussaid fulmineerde Lilian Marijnissen (SP) met een glimlach tegen de afschaffing van de dividendbelasting. En politiek verslaggever Jaïr Ferwerda ondervroeg onderwijsminister Arie Slob over zijn zomerse bacteriële infectie tijdens een potje skippybal gooien, als test of hij weer fit is. Absurde beelden – dit kan alleen maar in Nederland en alleen met een restje zomerkolder in de kop.

Matthijs van Nieuwkerk is al met reces sinds 30 maart, en in ‘Moby Dick’ (BNNVara) werkt hij duidelijk een tandje lager. Dat is leuk, een ontspannen Matthijs over een onderwerp dat zijn liefde heeft. Hier geen interviewtjes in ra-ta-ta-tempo met schrijvers die publiciteit nodig hebben. Hij boomt met zijn gasten over boeken die ooit een onuitwisbare indruk maakten. Dan kunnen ook klassiekers langskomen: Tolkien, Reve, en Theo Tijssen met ‘Kees de Jongen’ bijvoorbeeld. Een aardig zomers concept waarin boeken niet het product van de schrijver zijn, maar een toegangspoort naar andere werelden voor de lezer. Toegegeven, of het interessant blijft, hangt erg op de vertelkunst van de twee gasten. Waar cabaretier Diederik van Vleuten donderdag meteen boeide, dreef de aandacht bij de non Holkje van der Veer weg.

In Laat op één: Arie Slob vol in actie tegen Jaïr Ferwerda.Beeld screenshot tv

Net toen ik dacht ‘ik zap’, was het afgelopen en zag ik de promo van ‘Laat op één’. Verrek, daar zat Matthijs van Nieuwkerk zelf aan tafel, om te praten over de dood van soulzangeres Aretha Franklin. Een rare gewaarwording om hem als gast tussen anderen te zien.

Als ik Nadia Moussaid was, zou ik daar nerveus van worden, maar zij niet. Ze heeft de toon, sfeer en inhoud aan tafel helemaal onder controle. Ze vraagt zijn mening over het krantenprotest tegen Trumps aanhoudende fake nieuwsverhaal en hij blijkt het nieuwtje gewoon gemist te hebben. Heerlijk, actualiteitsmachine Van Nieuwkerk blijkt ook een mens die even is losgekoppeld van de waan van alledag.

Hij komt weer terug, zes maanden per jaar, maar dit moment doet wel beseffen dat zich een stille revolutie in talkshowland voltrokken heeft. Eva Jinek had haar plaats al bevochten tegenover Jeroen Pauw, maar nu zit op dat tijdstip weer een jonge vrouw, Moussaid. Het tijdslot van Van Nieuwkerk zelf is in handen van Margriet van der Linden. Zomergasten: onder leiding van Janine Abbring. En ja, wie is ook alweer die nieuwe invalpresentatrice voor Mariëlle Tweebeeke bij Nieuwsuur? Dertiger Saïda Maggé – afkomstig van stadszender AT5 en net als Nadia Moussaid een natuurtalent met een rustige controle over elk onderwerp.

Aan alle tafels die ertoe doen op tv zit op dit moment een vrouw aan het hoofd. Twee van hen hebben bovendien een migratie-achtergrond: Nadia via een Marokkaanse vader (en half Oostenrijkse moeder), en Saïd via een Indonesische vader.

Was dit dan de komkommertijd? Er gebeurt helemaal niet niks in de zomer.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Eerdere tv-recensies vindt u hier.

Lees ook: Met zo'n goede vervanger mis je Eva Jinek amper

Nadia Moussaid heeft ‘het’: als tijdelijke vervanger van Eva Jinek op de late avond draaide ze een sprankelende eerste week, vindt tv-recensent Renate van der Bas. Hoe komt dat toch, dat sommige mensen echt tv-geniek zijn en anderen minder warmbloedig overkomen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden