Review

Stevige gebaren op Dornums orgel

Al bij de eerste akkoorden op de cd DORNUM- VON HOLY-ORGEL (VLS Records VLC 0599 - Beilervaart 61,9411 VC Beilen) wordt het instrument door Peter Westerbrink op een heel eigen manier van orgelspelen gepresenteerd. Hij zet in op duidelijkheid, zowel wat de structuur van de muziek betreft als het tempo. Dat doet hij met stevige gebaren, die juist voldoende ruimte laten voor gedetailleerde frasering en articulatie.

Hans Fidom

Kenmerkend is ook dat Westerbrink het karakter van het instrument vergaand laat meebeslissen in hoeverre hij zijn interpretaties kan uitwerken. Daarmee kiest hij voor risico, zoals twee weken geleden tijdens het Dollardfestival bleek. Het orgel in Anloo en Westerbrink kwamen toen slecht met elkaar in contact; kleinere aspecten van de muziek bleven onderbelicht. Maar het is ook een keuze voor de mogelijkheid om frisse interpretaties te realiseren, die klinken alsof ze ter plekke ontstaan.

Dat maakt deze cd duidelijk: Westerbrink laat zich door de heldere, stevige klank van het plenum en de verfijnde kleurenrijkdom van het orgel in het Duitse Dornum inspireren tot een even stevige en tegelijk zorgvuldig gedetailleerde interpretatie van oude en voor een deel onbekende barokke orgelmuziek. De cd documenteert daardoor niet alleen hoe Westerbrink zulke muziek wil spelen, maar ook de competentie van orgelmaker Jurgen Ahrend, die het in 1711 door Gerhard von Holy gebouwde orgel in 1998 restaureerde.

Zelden hoor je zoveel schoonheid bij elkaar. Het sprankelende plenum past even prachtig bij de praeludia van Drusina, Bruhns en Lubeck als de kleurrijke kromhoorn bij Buxtehudes voorspelen of de verstilde houten fluit bij de Paduana Lachrimae van (waarschijnlijk) Scheidemann.

Net als de uitvoering en het orgel is ook het cd-boekje dik in orde. Alle door Westerbrink gebruikte registraties staan erin. Verder bevat het toelichtingen bij het orgel en bij de muziek; behalve werken van de genoemde componisten staat ook muziek van Joannis de Lublin, Hieronymus Praetorius, Melchior Schildt en Georg Bohm op de cd, de eerste uit een reeks 'Orgels in de Eems-Dollard Regio'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden