Review

'Stevie' wint Joris Ivens Award

De 15de editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) is gisteravond besloten met de uitreiking van de Joris Ivens Award, de prijs voor de beste lange documentaire ter waarde van 12 500 euro, aan Steve James, de Amerikaanse regisseur van 'Stevie'.

Belinda van de Graaf

De bekroning van 'Stevie' kwam gisteravond als een grote verrassing. Het tweeënhalf uur durende portret van het probleemkind Stevie Fielding had in de loop van de week gemengde reacties opgeroepen. De in Chicago wonende en werkende regisseur Steve James, eerder verantwoordelijk voor de basketbal-documentaire 'Hoop Dreams', was na tien jaar teruggekeerd naar zijn geboortegrond in het zuiden van Illinois, om er zijn verbroken verhouding met de probleemjongere Stevie nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd te filmen.

De getraumatiseerde, hyperactieve jongen die in opvanghuizen werd verkracht door andere jongens, en die nu zelf een gevangenisstraf van tien jaar uitzit wegens aanranding van zijn nichtje, werd door Steve James ooit vrijwillig begeleid. Omdat de filmmaker uiteindelijk voor zijn gezin en zijn carrière in Chicago koos, voelt de terugkeer naar Stevie af en toe aan als een afkoping van schuldgevoelens.

Een grotere favoriet voor de Joris Ivens Award was 'Bowling for Columbine' van Michael Moore, de meest bediscussieerde documentaire van het festival, die uiteindelijk de Publieksprijs won. De tweede grote favoriet was 'Tishe!' ('Hush!') van de Russische regisseur Victor Kossa kovsky, een schitterende documentaire die door Kossakovsky (in 1993 Joris Ivens Award-winnaar met 'Belovy') zelf werd gefinancierd en die hij vanuit zijn eigen huiskamerraam in het centrum van St.Petersburg schoot. Een portret van een straat, gepresenteerd als een burleske. Met de simpelste middelen gemaakt, maar zo waanzinnig goed geobserveerd en het ultieme bewijs dat de onderwerpen écht op straat liggen, letterlijk zelfs. Je moet ze alleen wél zién.

Naast de Joris Ivens Award werd tijdens de slotavond in het Amsterdamse Tonight Hotel Arena ook de Zilveren Wolf, de prijs voor de beste korte documentaire ter waarde van 10 000 euro, uitgereikt aan 'Interesting Times - The Secret of my Success' van de Chinese regisseur Jinchuan Duan. Een documentaire over geboortebeperking in China, binnenkort te zien in het NPS-programma 'Het Uur van de Wolf'.

De prijs van de internationale kritiek ging naar 'Barbeiros', het debuut van de Finse Mervi Junkkonen, en de nieuw ingestelde Amnesty Award was ex aequo voor 'The Trials of Henry Kissinger' en 'The Day I Will Never Forget'.

Voor Nederlandse documentairemakers was het geen bijster goed jaar. Misschien moeten ze massaal naar Kossakovsky's 'Tishe!', de inspirerendste documentaire van het festival, die onmiddellijk in de bioscoop zou moeten worden uitgebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden