Taal Ton den Boon

Stenentaal is gelukkig niet in graniet gebeiteld

Bij elke vorm van informatieverspreiding door middel van taal worden geschreven of ongeschreven ­regels gehanteerd. Zelfs op het kerkhof, al kom je daar als gewone sterveling pas achter wanneer je een zerk gaat bestellen. De steenhouwer heeft het over stenentaal, een woord dat op internet nauwelijks te vinden is, evenmin als de mogelijke synoniemen zerken- of graventaal.

Zo blijken het sterretje en het kruisje voor de ­geboorte- respectievelijk sterfdatum van de overledene kenmerkend te zijn voor rooms-katholieke begraafplaatsen. ‘Protestanten en ongelovigen beperken zich tot de data’, weet de steenhouwer. ‘In letters of cijfers?’ Het blijkt allebei te mogen. Een dichtregel of een karakteristieke uitspraak van de overledene die op de zerk wordt geciteerd, staat doorgaans tussen quotes. Een eventueel Bijbelcitaat op de zerk hoeft niet tussen aanhalingstekens. Het Bijbelboek waaruit geciteerd wordt, wordt in beginsel afgekort. Mocht de naam van God een plaatsje krijgen op de zerk, dan hoeft die alleen met een beginhoofdletter geschreven te worden wanneer de rest van de zin in kleine letters staat.

Volgens de steenhouwer worden de plaatsen van geboorte en overlijden vrijwel alleen vermeld als de overledene daar erg aan gehecht was. ‘Dat gebeurt vaak bij Indische mensen en anderen die elders geboren zijn’. Vermeld je die plaatsnamen op de steen, dan schept dat wel de verwachting dat bij het overlijden van de partner ook haar of zijn geboorte- en overlijdensplaats op de gemeenschappelijke steen komen.

Gelukkig blijken de regels die de stenentaal vormen niet in graniet gebeiteld te zijn.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden