Stedelijk Museum Amsterdam maakt schoon schip

null Beeld ANP
Beeld ANP

Met een schone lei beginnen aan het nieuwe jaar. Zo stond het in de planning van het Stedelijk Museum Amsterdam. En dat lijkt te gaan lukken, nu er weer een complete en nieuwe Raad van Toezicht zit.

Henny de Lange

Op de valreep van 2018 heeft het gemeentebestuur vier nieuwe toezichthouders benoemd. Truze Lodder wordt de voorzitter van de nieuwe raad. Ze was deze zomer al aangetreden als tijdelijk voorzitter om de rust te herstellen bij het Stedelijk. Dat was nodig omdat het museum een roerige periode doormaakte na het ontslag van artistiek directeur Beatrix Ruf. Ze vertrok nog geen drie jaar na haar aantreden onder druk van de toenmalige toezichthouders, na publicaties over vermeende belangenverstrengeling. Op dat punt werd ze later vrijgepleit, al was ze wel onvoldoende transparant geweest over haar hoge neveninkomsten.

De vier nieuwe toezichthouders zijn ondernemer Carla Aalse, hoogleraar Henriëtte Prast, schrijver Maarten Doorman en advocaat Homme ten Have. Het vijfde lid, Jos van Rooijen, zat er al. De Amsterdamse cultuurwethouder Touria Meliani zegt alle vertrouwen te hebben in de nieuwe raad, die nu als eerste belangrijke taak heeft om een opvolger te vinden voor Ruf.

Om het museum een nieuwe start te laten maken, zijn begin deze week ook alle vijf bestuursleden van het Stedelijk Museum Fonds afgetreden. Dit fonds haalt geld binnen van particuliere sponsors als ondersteuning voor aankopen en tentoonstellingen. Het enige wat er nu nog moet gebeuren in het kader van het schoon schip maken, is het afronden van de zaak-Ruf. Voor het einde van het jaar moeten nog een paar ‘rafels’ worden afgehecht, maakte interim-directeur Jan Willem Sieburgh vorige maand bekend. Wat die ‘rafels’ zijn, wil hij niet zeggen. Een schadeclaim voor Ruf is in ieder geval niet aan de orde.

Lees ook:

Beatrix Ruf keert echt niet terug naar het Stedelijk Museum

Beatrix Ruf komt definitief niet terug, bleek in november. De zoektocht naar een opvolger kan nog dit jaar beginnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden