Review

Standaardwerk van Förch over bridge-conventies

G. J. R. Förch: Gids voor biedconventies. Gottmer/Becht/Aramith, Bloemendaal; geb., 528 blz. - ¿ 59,90.

ANITA LÿWENHARDT

Hij behandelt bijna honderd conventies, waarmee elke beginnende èn (zeer) gevorderde speler alle lastige biedsituaties te lijf kan. Gelukkig waarschuwt Förch ook voor 'misbruik' van conventies, want vaak zetten - vooral beginnende - bridgers afspraken op hun systeemkaart, die ze niet of nauwelijks onder de knie hebben, 'want dat staat zo professioneel'.

“Conventies”, schrijft Förch in zijn voorwoord, “zijn niet meer dan hulpmiddelen, waarvan u het gebruik nooit tot doel moet verheffen. Onnodig gebruik is misbruik, waarvan alleen uw tegenstander profiteert.” Verder raadt hij (vaste) partners aan een conventie die ze een half jaar niet gebruikt hebben, te schrappen.

Informatief is ook het 'sterren-systeem' dat Förch voor elke conventie hanteert: één ster (goed bruikbaar), twee (zult u veel plezier van hebben) of drie sterren (een 'must'). Zijn boek mag zelf ook van drie sterren worden voorzien: een 'must' voor elke bridger met meer aspiraties dan een gezellig avondje kaarten in de huiskamer alléén.

Eén kritiekpuntje: voor de niet ervaren bridger ware het handig geweest als elke bespreking van een conventie was afgesloten met een schematische beschrijving. Een aantal conventies ontbeert een handzaam overzicht, waarop de gebruiker in één oogopslag alle (mogelijke) biedingen van die conventie aantreft. Wellicht dat daar in een tweede druk in voorzien kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden