Stan Huygens: Ik heb een heel hard hoofd in het huwelijk

De zomer slaat toe, maar vooralsnog komt alleen HP/De Tijd met een dubbeldik zomernummer. Maar ze zijn er weer wel, de verhalen over het zinloze toerisme 'Vergeefse zoektocht naar het paradijs' (VN) of de lijstjes.

Jeroen den Blijker

Zo brengt Elsevier de stijgers en dalers van het Binnenhof in kaart. En Ad Melkert krijgt hierbij een electoraal-strategische tip. De gedoodverfde kroonprins van Kok moet zijn gebrek aan charisma uitbuiten. ,,Hij moet zich presenteren als het knapste jongetje van de klas aan wie iedereen een hekel heeft. Als de politicus die zó doortrapt is, dat je hem de macht moet geven, omdat juist hij de dompteur is van het algemeen belang.' Alsof Melkert al niet jarenlang het knapste jongetje van de klas is.

In Hervormd Nederland hoopt Willem Aantjes dat Máxima de titel 'koningin' weigert en kiest voor een 'zelfstandige' titel. Uit eerbied voor prins Claus -die immers geen koning Claus heet-, én om zichzelf meer bewegingsvrijheid te gunnen.

Vrij Nederland zet de mislukte pogingen op een rijtje om Radovan Karadzic te arresteren. Nou ja, pogingen? ,,Het dienstbevel was duidelijk: Karadzic alleen oppakken als hij zichzelf, liefst alvast geboeid, op een afgelegen weggetje bij een VN-patrouille zou melden.' Nu Milosevic in Scheveningen zit, wordt het voor de Bosnische Serviër echter noodzakelijk zich snel bij Carla del Ponte te melden. ,,In ieder geval voordat Milosevic begint te praten.' Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Columnist Michiel Zonneveld speelt verder met een fijne gedachte: wat gebeurt er als staatssecretaris van financiën Wouter Bos zich kandidaat stelt voor het partijleiderschap van de PvdA? Doen!

In HP/De Tijd lucht voormalig onderbroekenkoning, thans kunsthandelaar Loek Brons zijn hart over auteur Adriaan Venema, die Brons ooit een patjepeeër noemde. ,,Die man heeft kwalijke dingen gedaan. Maar goed, hij is dan ook zelf uit het leven gestapt.' Verder laat Thomas Lepeltak, beter bekend als Stan Huygens van de gelijknamige society-rubriek van De Telegraaf, zijn licht schijnen over het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander. De kroonprins had het in zijn eigen koninklijke kring moeten zoeken, meent Lepeltak. Da's beter dan een meisje uit de Zuid-Amerikaanse jetset, dochter van een foute vader. ,,Ik heb een heel hard hoofd in het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima. Daar sta ik ook niet alleen in. Waar die constatering in uitmondt? In niks natuurlijk, dat verandert totaal niks aan de zaak.'

De Groene Amsterdammer bezocht Sima Sneevliet, dochter van de communist/verzetsheld Henk. Erg goed heeft zij haar vader overigens niet gekend: Sima werd door haar moeder opgevoed in Rusland en zij kon pas in 1988 op zoek gaan naar haar Nederlandse wortels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden