Review

STADSWANDELING

Het nuchtere Groningen vertoont de laatste tien jaar ijdele trekjes. Met de reputatie van gezellige studentenstad neemt het allang geen genoegen meer. Groningen wil behalve dat ook mooi en spraakmakend zijn. Het centrum kreeg een ingrijpende facelift - nieuwe bestrating, brede trottoirs, ingetogener uithangborden, strakkere terrassen - en de stad als geheel kan inmiddels bogen op een flinke portie moderne architectuur.

,,Groningen ligt ver van alles vandaan en heeft daarom opzienbarende ontwerpen nodig'', zei wethouder ruimtelijke ordening Willem Smink onlangs in een interview. Sommige opmerkelijke staaltjes van hedendaagse bouwkunst, zoals het Gasuniegebouw, liggen op hun beurt nogal ver van de binnenstad en komen daarom hier niet aan bod. En naar een van Sminks eigen lovebaby's, het Stripmuseum, hoeft u voorlopig niet te zoeken: dat project loopt door allerhande perikelen vertraging op.

Vertrekpunt van de wandeling is het Centraal Station. De grootscheepse restauratie van dit baksteenrode gebouw bewijst dat de stad ook nog oog heeft voor historische schoonheid. Kom aan het eind van het jaar maar terug om het resultaat te bewonderen en steek nu de brug over, naar een van de belangrijkste cultuurtempels van de stad.

Er is al veel gezegd en geschreven over het museum, ontworpen door Alessandro Mendini, samen met Michele de Lucchi, Philippe Starck en Coop Himmelblau. Binnen worstelt men nog met de gevolgen van de wateroverlast in oktober vorig jaar. De afdeling archeologie raakte zo beschadigd, dat nu wordt overwogen deze vleugel maar meteen heel anders in te richten.

Eenmaal het water overgestoken - rechtdoor - ziet u gele stenen onder u. Dat blijft voorlopig zo. Miljoenen van deze klinkers zijn er in de afgelopen jaren gelegd binnen de 'diepenring', zoals de Groningers hun grachtengordel noemen. Ga aan het eind linksaf het Gedempte Zuiderdiep op. Het oranje-witte gebouw (na enige meters) is het onderkomen van de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening (ontwerp: Karelse Van der Meer).

Loop verder tot bijna het eind van de straat, bestel koffie of mosterdsoep bij café Overstag aan de overkant. Iets verderop ziet u direct na elkaar: kunstacademie Minerva (architect: Piet Blom, van de Rotterdamse kubuswoningen) en de School van de architectuur, getekend door het jonge duo Jeroen Huijsinga en Joost Koek. Hoewel ruim een jaar geleden voltooid is een veelgehoorde opmerking: 'leuk gebouwtje maar wanneer halen ze die steigers nou eens weg'. De latten rondom horen er echter gewoon bij.

Ga rechtdoor langs het bekoorlijke grasveldje dat zich achter de school uitstrekt. Bij het water met de bocht naar rechts. Het uit melkglas opgetrokken openbaar toilet is van Rem Koolhaas en Erwin Olaf. In het begin ging het glas geregeld aan diggelen. Momenteel hangt er een bordje: gedurende de wintermaanden gesloten.

Volg het water, ook na de kruising. Dit is het Hoge der A, waar vroeger veel bierbrouwerijen waren gevestigd. De meeste pakhuizen zijn verbouwd tot appartementen. Neem de eerste straat rechts. Dan ter hoogte van de bocht linksaf en tussen gestapelde nieuwbouw door naar het Harmoniegebouw - in de negentiende eeuw een bekende burgersociëteit, waar tentoonstellingen, concerten en bals werden gehouden. Sinds de renovatie zijn de letteren- en de rechtenfaculteit van de universiteit er gevestigd.

Loop onder de bogen door. Op de pleintjes aan weerszijden ervan is het 's zomers goed toeven, vinden ook drugsverslaafden die tot voor kort nogal wat overlast in dit stadsdeel veroorzaakten. Bij de buste van Aletta Jacobs rechts en dan links het Academieplein op.

Ooit had het hoofdgebouw van de universiteit een kerk als overbuurman. Nu staat er de universiteitsbibliotheek, waar van buiten kraak noch smaak aan is. Sommigen zullen dat ook vinden van de openbare bibliotheek, rechts om de hoek. De Italiaan Grassi werd uitgenodigd om op de resten van wat eens het gekraakte Wolters Noordhoff-complex was een openbare bibilotheek te ontwerpen. Een blokkendoos, zeggen teleurgestelden.

Ga schuin tegenover de bibliotheek de Rode Weeshuisstraat in. Op nummer 13 wacht u een verrassing. Open de deur en aanschouw een geslaagd voorbeeld van stadsvernieuwing: de verbouwing van het weeshuis tot een paradijsje voor senioren. Loop de straat uit en sla rechtsaf naar de Grote Markt. Achter het in neoclassicistische stijl gebouwde stadhuis werd vijf jaar geleden een grijs-betonnen bijgebouw gesloopt om plaats te maken voor de Waagstraat: huizen, winkels en kantoren van - alweer een Italiaan - Natalini. Critici vinden het te Anton Pieckerig, maar volgens een enquête van de gemeente oordeelde een meerderheid van de Groningers dat dit het moest worden en op aandringen van de toenmalige burgemeester Ouwerkerk legden college en raad zich daarbij neer.

Bij het Waagstraatcomplex steekt de naoorlogse bouw aan de noord- en oostzijde van de markt extra lelijk af, vindt onder meer wethouder Smink. De gemeente ontwikkelt daarom plannen voor nieuwbouw, aangevuld met een parkeergarage onder de markt. Gaat nog veel rumoer geven.

Linksaf naar het schilderachtige Martinikerkhof. Steek het kerkhof recht over, naar het provinciehuis, en loop dan het kleinste straatje van Groningen in, de Kleine Snor. U ziet nu het nieuwe gedeelte van het provinciehuis. Rechtsaf, onder het luchtbruggetje door en u bent in de Sint Jansstraat. Een stijlvol, bruisend grand café vindt u rechts aan de overkant: het Feithuis.

Om terug te komen bij het station linksaf, dan ziet u aan de andere kant van het water nog de aloude Stadsschouwburg. Ga rechtsaf langs het water. Bij de tweede kruising rechtsaf. Volg het Gedempte Kattendiep en het Gedempte Zuiderdiep tot bioscoop Pathé, en dan links waarna het Groninger Museum weer in zicht komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden