Spinoza?s ideeën blijven actueel

23.20 uur, Nederland 2

Jonathan Israel is een internationaal gerespecteerd kenner van de Verlichting, de periode in de geschiedenis die het denken in de westerse wereld radicaal heeft veranderd. Die status heeft de Britse historicus ook bereikt met zijn standaardwerken ’The Dutch Republic’ (1995), ’Radical Enlightenment’ (2001) en ’Enlightenment Contested’ (2006). Volgens Israel hebben de Nederlanden een cruciale rol gespeeld in de verlichtingsbeweging en is het vooral de Nederlandse filosoof Spinoza geweest, die grote invloed had op het moderne denken. De inzichten van Spinoza zijn nog altijd actueel, zeker als het gaat om de invloed van de religie, de gelijkheidsgedachte en de vrijheid van meningsuiting. In de loop van zijn studie is Israel steeds meer geïnteresseerd geraakt in Nederland. Hij komt vaak in ons land en hij doet hier regelmatig onderzoek.

Max Pam en Amanda Kluveld zochten Jonathan Israel op in Oxford, waar hij doceert. Met Max Pam als interviewer spraken zij met Israel over de Verlichting, over Spinoza en over Nederland. Aan de hand van tv-fragmenten met onder meer Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali, prinses Máxima en Hans Teeuwen namen zij kwesties door, die Nederland na de moorden op Fortuyn en Van Gogh in beroering brachten.

Max Pam is columnist voor de Volkskrant, Het Parool en het tv-programma Buitenhof. Tevens is hij literair criticus van het weekblad HP/De Tijd. Bekend is zijn bestseller ’Het ravijn’, dat ook werd verfilmd. Door De Vrije Gedachte is Max Pam uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar 2008. Hij is hiervoor op 13 september gehuldigd.

Dr. Amanda Kluveld is historicus en onder meer werkzaam aan de universiteit van Amsterdam. Tevens is zij columnist voor de Volkskrant en voor Geschiedenis Magazine. In 2007 publiceerde zij het boek ’Pijn’ – de terugkeer naar het paradijs en de wens er weer uit te ontsnappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden