Review

Speelgoed

De speelgoedwinkels puilen uit. Sint kent het goede oude, maar het nieuwe speelgoed moet zich bewijzen. Trouw heeft een deskundig testteam (kinderen en volwassenen) dat zich er enthousiast op stort. Aflevering 8. De tests zijn ook te vinden op internet: www.trouw.nl/speelgoed

Flaporen

Play Doh kleiset tandarts. Plastic kop en boetseerklei om 'tandarts te spelen'. Prijs ongeveer 40 gulden,18 euro. Leeftijd 4+

Beschrijving: Het spul zit in de hardkartonnen doos waar de onderdelen en de klei na afloop netjes in kunnen. Goed nieuws: ook na het spelen is het zo opgeruimd.

Het spel ziet er opmerkelijk uit. Sjoerd (4) proest het uit ('nou ja!') bij de eerste aanblik van de kaalhoofdige, roze plastic figuur met flaporen en een wijdopengesperde mond vol grove tanden. Afzichtelijk, vinden de aanwezige volwassenen. Deemoedig bekennen ze dezelfde middag nog dat ze er geen verstand van hebben.

Beoordeling: Dit cadeau blijkt een schot in de roos. Sjoerd zit een hele middag driftig tanden te boetseren, gaatjes te boren, met mondspiegeltjes te prutsen, tanden te trekken en vullingen te bouwen (van meegeleverde zilverkleurige klei). Veel kreten ontlokte hem steeds ook weer het moment dat de 'patiënt' zijn tong uitsteekt - van rode klei. ,,Heel raar, grappig en spannend'', vindt de 'tandarts'.

Bijzonderheden: Leeftijdaanduiding (vanaf drie jaar) is aan de jonge kant: 4+ is beter. De benodigde batterijen worden bijgeleverd.

Knuffelcomputer

MeMoMo. Educatieve spelcomputer, genomineerd Speelgoed van het Jaar, leverancier Vtech. 4-6 jaar. Prijs: ongeveer 200 gulden, 91 euro.

Beschrijving: Bol op bewegende pootjes, met infrarood gestuurd toetsenbord. Het scherm van MeMoMo is maar twee lucifersdoosjes groot, en het heeft geen kleur.

Beoordeling: We waren gewaarschuwd: MeMoMo mag een paar weekjes op proef, daarna moet-ie terug. En daar stond hij: een los, ovalig toetsenbordje en een beeldscherm als een oranje bal op pootjes, één melkfles hoog. Het is, belooft de doos, een buitenaards speelvriendje voor kinderen. Wij moesten meteen denken aan Danny Christians Marsupilami en Tamagotchi. De Marsupilami is al jaren uitgestorven, ons testteam kende wel het piepende ei waarvoor gezorgd moest worden. Imme (10) en Arnoud (6) vinden MeMoMo op het eerste gezicht 'lief' en 'schattig'. Het mag gezegd: het is de eerste computer met een hoog knuffelgehalte.

MeMoMo heeft een hele serie (leerzame) spelletjes op het repertoire. Geholpen door de stem van het computermannetje loopt het goed. ,,En dat-ie kan wiebelen, dat vind ik zo leuk'', zegt Arnoud. Het ding praat, beweegt: we zijn verkocht en vrezen al het hartverscheurend afscheid.

Na een week staat MeMoMo nog steeds verlokkelijk leuk te wezen. Kinderen die langskomen, gaan kijken, spelen. Prachtig. Voor vijf minuten. ,,Lief is-ie, hè?'' zegt Arnoud in het voorbijgaan. Hij gaat liever in een andere kamer op de andere, grotemensencomputer spelen, met Imme in het kielzog. ,,Ik vind MeMoMo niet zo spannend'', verontschuldigt ze zich, ,,op de gewone computer kun je cd-roms doen, en internet, en schrijven.'' ,,Ik vind MeMoMo saai'', vat Ar-noud samen, ,,niet iets voor kinderen van zes en tien.''

MeMoMo is teruggegeven, en geen kind dat er meer naar gevraagd heeft.

Heimwee

Zudes, elektronische trollen. Producent Tiger. Leeftijd 4+. Prijs ongeveer 30 gulden, 13 euro.

Ach, wat missen we Tamagotchi. Dat elektronische hardplastic kuiken was vier jaar geleden een hit, waarmee kinderen hun ouders, juffen en meesters teisterden. Tamagotchi had verzorging nodig, en aandacht. Een moment van onoplettendheid kon het beestje fataal zijn. Het eerste verscheiden gaf een emotionele schok, maar alles went. Met de resetknop was zo weer een nieuw ei gemaakt. Totdat Tamagotchi zoekraakte, of kapotging. De speeltjes gingen uit de handel.

Beschrijving: Zudes (spreek uit zoedz) lijkt een aardige opvolger. Zudes is wat groter dan Tamagotchi en heeft op het harde plastic een vachtje.

Beoordeling: Zudes heeft een aantal spelletjes, die simpel zijn en snel vervelen. ,,Je kunt ook geen record halen'', zegt testpersoon Leonore (11). Wel interessant is dat hij kan worden gekoppeld aan de Zudes van haar vriendin Sanne. Aan elkaar vastgemaakt krijgen de Zudes een nieuw spelletje erbij. Zudes zorgt voor zichzelf. Tussen de spelletjes door loopt hij (op het schermpje) naar de ijskast, of gaat hij slapen. Na een paar dagen, is Zudes uit de gunst en begint de heimwee naar het Japanse kuiken. Conclusie: een hebbeding, door het aantrekkelijke, felgekleurde uiterlijk. Maar de spelletjes zijn te simpel voor deze game-generatie.

Haarslierten

Betty Spaghetti. Een plastic meisjespop met (de)monteerbare lichaamsdelen. Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, van losse pop, tot complete sets. Leverancier Hasbro. Prijs vanaf 50 gulden, 23 euro.

Beschrijving: Is het een Barbie? Of toch meer Lego? De verschillende lichaamsdelen van de pop met de lange plastic haarslierten zijn demonteerbaar. Als Betty toe is aan een nieuwe truitje, wordt de romp vervangen met trui en al. Dat geldt ook voor het hoofd en de benen.

Beoordeling: Op het eerste gezicht is niet duidelijk of Betty geschikt is voor poppenmoeders of voor liefhebsters van mode. Vraagt Betty om verzorging, of moet ermee worden getut? Na verloop van tijd weten we het eigenlijk nog niet. Betty ziet er vrolijk uit en heeft aantrekkingskracht op alle kinderen. Ook op jongens, die haar vooral interessant vinden om helemaal uit elkaar te halen en hun zus mee te pesten. Als Betty uit elkaar ligt, laten ze de pop links liggen. Meisjes zijn er langer mee zoet, vooral met het haar. De dikke plastic slierten (zo dik als ongekookte spaghetti) lenen zich voor vlechten en staarten, met behulp van de bijgeleverde clipjes en speldjes. Rosalie (10) is er snel op uitgekeken. ,,Ik vind haar wel leuk, maar kan er niet zoveel mee doen. Barbie's haar is mooier en daar heb je ook leukere kleren voor.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden