BoekrecensieJeugdboek

Spannende oorlogsroman: ‘Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw’

Italiaanse auteur Davide Morosinotto is opnieuw op dreef in verhaal over Russische tweeling in WO II.

Zijn wervelende reisavontuur ‘Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn’, over een groep kinderen die in 1904 door Amerika trekt, was een van de grootste verrassingen op kinderboekengebied in 2018: enorm meeslepend, knap geconstrueerd en bovendien geschreven door de tot dan toe onbekende Italiaanse rasverteller Davide Morosinotto.

Nu is er een nieuwe, zeer aantrekkelijk vormgegeven turf van zijn hand waar dezelfde kwalificaties op van toepassing zijn. Weer wordt er heel wat afgereisd in het verhaal en ook nu is er sprake van een ingenieuze plot en een levendig beschreven historisch decor.

Dit keer lezen we de dagboekschriftjes van de Russische tweeling Viktor en Nadja (12), die in 1941 zonder hun ouders uit Leningrad wordt geëvacueerd, nadat Hitler de Sovjet-Unie heeft aangevallen. Ze beloven hun ouders om bij elkaar te blijven, maar worden aan het begin van hun reis al gescheiden.

 Telepathische tweelingband

Dat is al spannend genoeg, maar Morosinot­to voegt nog een voortstuwend, intrigerend perspectief toe: dat van een kolonel van de Rus­sische geheime dienst, die de schriftenverzameling van de tweeling ná de oorlog leest en in de kantlijn van kil commentaar voorziet. Het verslag van Nadja en Viktor wordt klaarblijkelijk als staatsgevaarlijk gezien en zijzelf als verdachten van allerlei strafbare feiten. Hoe zit dat?

Viktor beschrijft hoe hij op een boerderij terechtkomt, waar hij hard moet werken. Nadja strandt op Oresjek, een strategisch gunstig gelegen fort in het Ladogameer bij Sjlisselburg, dat nog in Russische handen is en daarom onophoudelijk wordt bestookt door de nazi’s.

Als Viktor hoort dat alle inzittenden van de trein waarin Nadja vanuit Leningrad vertrok zouden zijn omgekomen bij een bombardement, voelt hij dat zijn zus nog leeft en besluit hij haar te gaan zoeken. Die haast telepathische tweelingband is wat vet aangezet en Viktors helse tocht vol verschrikkingen (er sneu­- velen heel wat personages) en zijn heldhaftige daden zijn weliswaar adembenemend, maar niet altijd even geloofwaardig. En dat geldt ook voor Nadja’s belevenissen op het fort.

Toch kruipt hun lot onder je huid en neem je de onwaarschijnlijke wendingen graag voor lief, omdat Morosinotto in staat is je volkomen in de door hem filmisch opgeroepen wereld te laten opgaan.

Oordeel: avontuurlijke, spannende oorlogsroman.

Davide Morosinotto
Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw
Vert. P. van der Drift en M. Smits
Fantoom; 510 blz. € 17,99
Vanaf 12 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden