Review

Spaanstalige literatuur

Wat waren de verrassingen van het jaar 2002? Welke boeken zouden u toch écht moeten lezen? Trouw-recensenten maakten een strenge selectie: de tien beste boeken van het jaar.

Ilse Logie

Uit de Spaanstalige literatuur is me dit jaar vooral 'Amphitryon' van de Mexicaan Ignacio Padilla bijgebleven (De Bezige Bij, 2002). In deze spannende roman, die zich in het Europa van de twee wereldoorlogen afspeelt, wordt een duizelingwekkend labyrint van persoonsverwisselingen opgeroepen. Niemand is wie hij lijkt, en identiteit lijkt vooral op opgelopen vernederingen terug te gaan. De titel van de roman is ontleend aan de Griekse mythologie, maar verwijst ook naar het plan-Amphitryon, een van de vele mislukte coup-pogingen tegen Hitler.

Padilla's stijl is superieur, en doet aan die van Borges denken, zoals ook het centrale beeld uit de roman, dat van de mens als pion op een schaakspel. Hoewel het boek wat te ingewikkeld in elkaar zit, is het verfrissend omdat het ambitieus is en een ander gezicht van de Latijns-Amerikaanse literatuur laat zien. Padilla is immers een van de auteurs van de 'generatie crack', die een kosmopolitisch standpunt innemen, en willen breken met de verplichting om hun volksaard te vertegenwoordigen. Zij zijn de vele exotische gemeenplaatsen over Latijns-Amerika beu, en storten zich onbevangen op de Europese erfenis, of trachten het hedendaagse Latijns-Amerika te portretteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden