Review

Soulzanger Solomon Burke tot Bush: Ga op zoek naar je ziel!

,De ramp in Louisiana is een les van God. Ook al ben je rijk of arm,wanneer de meester spreekt, luistert naar Hem. Dit is een test voor de helewereld." Zo preekte Solomon Burke, zich nauwelijks bewust van de boven hemgebeeldhouwde spreuk Soli Deo Gloria.

Stan Rijven

Op een hoogmis in de jaren tachtig na herkreeg poptempel Paradiso nimmerhaar oorspronkelijke functie van kerkgebouw. Zondag keerde die traditieeven terug tijdens het bonte bezoek van Solomon Burke, nadat hij daagservoor het Gospel Festival in de Bijlmer met een optreden had vereerd.

Omringd door een koor en een stevig spelend combo met een RayCharles-lookalike aan het hammond orgel, vormde de soullegende het stralendmiddelpunt. Gehuld in een rode koningsmantel domineerde de 69-jarigedominee al zittend op zijn troon de gretig reagerende goegemeente.

Burke bezit de omvang van een sumoworstelaar, de ponteneur van eenpatriarch en het aura van André Hazes. "Ik ben gezegend", zo liet hijhalverwege de dienst weten. "Ik heb

zeven zonen, veertien dochters en 78 kleinkinderen."

Burke Jr. mocht als een slaafse paladijn de glimmende schedel van pawissen, dochter Melanie liet in twee vurige gospels horen waar de oorsprongvan de gospel ligt. In de kerk waar ook de soulsterren Aretha Franklin, SamCooke en James Brown het métier leerden. In hun schaduw maakte Burke inde jaren zestig naam met de hits `Cry to me` en `Everybody needs somebodyto love`. De decennia daarna was hij incidenteel actief als muzikant enhandelde vooral in popcorn en limousines, om als zingende dominee teeindigen. In 2002 beleefde Burke een grootse comeback met het album `Don`tgive up on me`. Een ingetogen werkstuk waarop zijn rauwe stem flonkert inbezonken vertolkingen van speciaal geschreven songs van onder meer ElvisCostello en Tom Waits.

Tijdens de begeleidende tournee, in hetzelfde Paradiso, kwamen zijngrootse preacher-kwaliteiten toen al naar voren. Zondag stonden diecentraal met een ijdele hang naar theater. Links van zijn troon prijkte eenfruitschaal waaruit Solomon af en toe een druifje snoepte, rechts een bosrozen waaruit telkens een exemplaar de menigte in vloog.

Het koor zong zich wegens de slechte geluidsmix vergeefs de longen uithet lijf bij `Oh happy day` en `What a wonderful world`.

Het hoorde allemaal bij het circus van Burke, dat tumultueus eindigde.Op de tonen van `When the saints` stroomde het publiek het podium op, vooreen foto, een aai of een handtekening. Ook voor Bush had Burke nog eenadvies in petto: "Kniel en ga op zoek naar je ziel!"

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden