RecensieFilm

Sonne’s zwijgen maakt ‘Buiten is het feest’ er niet beter op

null Beeld
Beeld

Buiten is het feest
Regie: Jelle Nesna
Met: Abbey Hoes, Georgina Verbaan, Eelco Smits, Pleun Nijhuis
★★★

Zingen kan ze, maar praten niet. Totdat ze zich ontfermt over haar nichtje en haar incestverleden aan de oppervlakte komt. Met ‘Buiten is het feest’ bewerkt Jelle Nesna (‘Carmen van het noorden’) het boek van Arthur Japin over een succesvolle zangeres die via een rechtszaak wil voorkomen dat het nichtje bij haar vader terechtkomt. Een emotioneel complex verhaal, in de film verteld vanuit het perspectief van singer-songwriter Sonne (Abbey Hoes), een vrolijke verschijning op het podium, daarbuiten een oester.

In flashbacks wordt duidelijk wat er misging vanaf het moment dat Sonne’s moeder (Georgina Verbaan) voor haar drie dochters een stiefvader in huis haalde met Kees (Eelco Smits), een man met een fotozaak en een grote fascinatie voor jonge meisjes.

De dynamiek in het gezin staat bol van ontkenning, jaloezie, geheimhouding en passieve agressie, maar tegelijkertijd komen we niet veel te weten over deze vrouwelijke kometen die in eigen banen rond die ene man cirkelen. In het scenario van Karen van Holst Pellekaan heeft wonderlijk genoeg Smits de meest intrigerende rol als charmante ontwrichter.

Dat wreekt zich een beetje in het heden. Hoes kan best overtuigen als feestende twintiger die haar leven omgooit, maar haar zwijgen wringt. Waar in literatuur innerlijke monologen of beschouwingen van de auteur zulke leemtes kunnen vullen, daar is het in een film lastig kijken naar een vrouw die weinig te verliezen heeft met praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden