Filmkeuring

Sommige films zijn toch te eng en daarom wordt de Kijkwijzer aangepast

Beeld uit de film ‘Maze Runner: The Scorch Trials’. Deze film uit 2014 zou het label 14+ krijgen als hij nu zou uitkomen. Beeld AP

Kijkwijzer maakt de leeftijdscategorieën voor films, series en tv-programma’s nog genuanceerder, de leeftijden 14 en 18 worden toegevoegd.

Heftige geweldfilms, heftige porno: tot nog toe werden ze schadelijk geacht voor 16 jaar en ouder. Maar vanaf deze week is er ook een Kijkwijzer voor 18 jaar. Zo weet de kijker welke programma's bedoeld zijn voor volwassenen, zegt het Nicam, het instituut achter de Kijkwijzer. Bij kinderen en pubers kunnen extreme beelden leiden tot agressie of verhoogde tolerantie van geweld tegen vrouwen.

Tot kort werkte de Kijkwijzer met de vijf adviezen ‘alle leeftijden’, 6, 9, 12 en 16 jaar. Daar komen er nu twee bij: die voor 18 jaar en eentje voor 14 jaar. Die laatste grens geldt vooral voor films waarin de personages seks hebben terwijl ze dronken of onder invloed van drugs zijn, zonder dat wordt getoond welke negatieve gevolgen die combinatie kan hebben. Al bestaande films en series krijgen de nieuwe leeftijdslabels niet, Kijkwijzer kan films en programma's die vanaf deze week te zien zijn wel een adviesleeftijd van 14 of 18 jaar geven.

Doolhof met reusachtige insecten

Ook enge scènes kunnen een grote impact op opgroeiende kinderen hebben. De sciencefictionfilm ‘The Maze Runner’ uit 2014 zou het label 14 jaar krijgen als het dit jaar zou verschijnen. Zes jaar geleden was de film volgens Kijkwijzer voor tieners vanaf 12 jaar. The Maze Runner gaat over een tiener met geheugenverlies die wakker wordt in een bewegend doolhof waar reusachtige insecten wonen. Samen met een groep andere tieners moet hij uit het labyrint ontsnappen. 

“De film speelt zich af in een totaal andere wereld en dat stelt kinderen gerust bij enge scènes. Ze weten dat wat ze zien, niet echt kan gebeuren”, zegt Tiffany van Stormbroek van de Kijkwijzer. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het verschil tussen echt en nep wel zien, maar sommige beelden kunnen ze alsnog als te eng ervaren.

Richtlijn

De Kijkwijzer is alleen een richtlijn en die kunnen ouders en kinderen gewoon naast zich neerleggen. Toch blijkt dat ouders én tieners er prijs op stellen, zegt Van Stormbroek. Ook omdat ze gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Zo blijkt uit diverse studies dat kinderen die te jong aan geweld op tv worden blootgesteld ongevoeliger kunnen worden voor geweld, het mogelijk sneller zelf gaan gebruiken of erdoor angstiger kunnen worden. “Ouders kunnen zelf het beste inschatten hoeveel geweld hun kinderen aankunnen. De specifiekere adviezen maken het alleen makkelijker om een beslissing te nemen.”

Ook wordt het duidelijker hoe Kijkwijzeradviezen tot stand komen en waarom een specifieke film of serie dit pictogram krijgt. Het soort geweld dat te zien is, krijgt een uitgebreidere toelichting op de website van de Kijkwijzer. Zo kunnen kijkers opzoeken of zelfmoord of dierengeweld voorkomt in een bepaalde film. Momenteel is deze informatie alleen beschikbaar voor nieuwe bioscoopfilms, straks ook voor tv-programma’s, dvd’s en streamingsdiensten als NPO Start.

Lees ook:

Kijkwijzer heeft de televisie niet fatsoenlijker gemaakt

Wim Bekkers, de man van de icoontjes die aangeven of een film of tv-programma mogelijk schadelijk is voor kinderen, neemt morgen afscheid. Een gesprek over fatsoen op tv en de onmogelijkheid om kinderen tegen alles te beschermen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden