Snoepparade

De eerste televisie-avond van Talpa was een rondleiding door de fabriekvan Willy Wonka.

Zaterdagavond, 20.00 uur. Het allereerste beeld van Talpa was dat vaneen jong gezin -man, vrouw, peuter- dat op de bank plaats nam. Precieszoals ruim een miljoen andere Nederlanders dat zojuist hadden gedaan. Evenkeken we dus als het ware naar elkaar. Aardige mensen, die daar op de bank.Maar dat vinden we van onszelf ook. We kregen nog wat andere mensen opbanken te zien. Drie studenten. Een man en een vrouw van 29. Een moeder meteen paar jonge kinderen. Geen of nauwelijks ouderen. Die bleken inderdaadvooral naar Nederland 2 te kijken.

En daar waren Beau en Linda. Zakten bij Linda thuis in de wittetv-fauteuils, Beau met een flesje rood en twee wijnglazen nonchalant tussende vingers. Achter hen een brede, monumentale trap. Linda hielp ons teduiden wat we zagen. ,,We hebben niet gekozen voor showballetten en eenhoop veren, maar we zitten gewoon lekker voor de televisie zoals u ookhopelijk naar deze zender gaat zitten kijken.

Ik zat lekker, inderdaad, erg lekker. Om tien voor negen viel ik inslaap, werd met een schokje wakker omdat mijn schrijfblokje op de grondviel en zag dat de snel gesneden promotiefilmpjes nog gewoon bezig waren.Een blik op mijn notities leverde alleen een rijtje programmatitels op (Dewedstrijden, Lieve lust, De bouw, Gooise vrouwen) en de opmerking vanBridget dat haar hond Tips contractueel mee mag naar haar werk, want jelaat je kinderen toch ook niet thuis. Een treffende vergelijking vandit grote blonde kind. Er kwamen nog wat andere grote kinderen voorbij -Gerard Joling en Gordon die zojuist waren wezen spelen in een varkensstalen van wie de laatste zei: Het stonk er naar ammonia, het is net of ikseks met mijn werkster heb gehad.

Talpa is groot speelgoed. Zelfs van de reclameblokken hadden ze eenspelletje gemaakt. Er wachtte je mogelijk een geweldige prijs als je persms wist te melden hoeveel pk een Toyota Avensis Clean Power Diesel heeft.

Talpa is een machtige Hilversumse zandbak, waarin Beau, Linda en al dieanderen hun kastelen mogen bouwen. Een chocoladefabriek is het, met goudenwikkels tussen de commercials. En nog gezellig ook. Als jij iets verteltover Expeditie Robinson dan smeer ik even gauw een toastje voor ons, zeiLinda tegen Beau. Ja, lekker, een toastje!

Er denderde een onbegrijpelijk reclameblok voorbij met partyproofextreme gel, turboboost volume express en Roc retinox correction. Je hooptemaar dat ze daar geen vragen over zouden stellen, want ik worstelde nog metde Toyota.

Beau vertelde nog - in een korte opwelling van vaderlijkeverantwoordelijkheid - dat hij na jaren RTL-Boulevard dolgraag eens zijnkinderen naar bed zou willen brengen, maar dat dat er nu weer niet vankwam. En aan het eind van de snoepparade zei Linda besmuikt: Ik durf hetbijna niet te zeggen maar het ziet er wel heel leuk uit allemaal.

Het allergrootste speelgoed bewaarden ze voor het laatst. Voetbal.Presentatie: Wilfred Genee. Een opwindpop die op hoge toeren foutloospraten kan. Naast hem een curiosum. De alleroudste man van de wereld, bijnade enige die in de Talpa-wereld boven de vijftig is: Jan Mulder. Eenoud-voetballer, zei Genee nog, bij wijze van introductie. Mulder vond hetgoed. Mulder vond alles goed. Bij het voetbal werd ons een cameravoeringdichter op de wedstrijd beloofd en een spectaculaire regie. Ik zag hetniet, maar de Talpa-jongens die voor het eerst wedstrijdcommentaar mochtenleveren waren reuze enthousiast. Ze kraaiden het uit van plezier, maar bijons op de bank was het licht uitgegaan en flimmerde het televisielicht overholle gezichten. Hoeveel verstrooiing kan een mens verdragen? Heel veel,geloof ik. Tot zijn laatste as.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden