Review

Slome magiër in Parijs loopt tegen meisje op

Simon Mágus, die in de eerste eeuw na Christus leefde, was een extreem voorbeeld van hoogmoed; hij reisde af naar Rome om zijn magische krachten in een duel met St. Petrus te meten en zou zich zelfs levend hebben laten begraven om na drie dagen te herrijzen (wat mislukte). De Hongaarse tovenaar Simon die in de film van regisseuse Ildikó Enyedi door Parijs slentert is weliswaar losjes gemodelleerd naar deze bijbelse figuur, maar aan ambitie ontbreekt het hem daarentegen geheel. Vermoeid staart hij voor zich uit wanneer de politie hem via een vertaalster vraagt zijn paranormale gaven te gebruiken bij een 'onoplosbare' moordzaak. Op de plaats van de misdaad maakt hij van de gelegenheid gebruik eerst even een dutje te doen, verveeld vindt hij de methode om de dader te ontmaskeren, en nog onverschilliger reageert hij op de uitnodigingen van een andere magiër, Peter geheten, om een toverwedstrijd aan te gaan.

Het lome ritme van 'Simon Mágus' is dat van de Hongaarse acteur Péter Andorai, die zich als een slaapwandelaar tussen de andere personages beweegt. Voor de bewondering die een van de politieagenten voor hem voelt, heeft hij niet meer dan een vage glimlach over. Ongeïnteresseerd merkt hij hoe zijn portemonnee uit zijn binnenzak is ontvreemd. Slechts de jonge Jeanne, een meisje dat hem bij zijn aankomst in Parijs was opgevallen en dat hij telkens opnieuw tegen het lijf loopt, lijkt hem uit zijn winterslaap te doen ontwaken, en onhandig probeert hij een gesprek met haar te voeren door op willekeurige momenten 'oui' en 'non' te zeggen.

Ook al ligt het tempo van de film soms wat al te laag, door de zachtaardige humor van zulke scènes, door de verrassende combinatie van Parijse boulevards en Bartóks pianomuziek, door de ingetogen stijl van Andorai slaagt 'Simon Mágus' erin te blijven fascineren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden