Slide Factory: ’t schuifneusje van de zalm

Hoe een tromboneklas uitgroeide tot internationaal festival.

Anthony Fiumara

Deze week vindt de derde editie van het internationale trombonefestival Slide Factory plaats in Rotterdam. De eerste editie van de biënnale in 2005 had nog een bescheiden landelijke uitstraling, inmiddels komen de gastmusici en bezoekers van over de hele aardbol. De ondertitel ’Meet the World’ bij de nieuwe editie is dus bepaald geen eufemisme.

Bijzonder is dat Slide Factory het initiatief is van de leden van het Nieuw Trombone Collectief (NTC), het virtuoze trombone-ensemble dat sinds zijn oprichting internationaal furore maakte. Trombone Collectief-lid Pierre Volders vertelt over de tromboneklas van George Wiegel aan het Conservatorium in Rotterdam, bij wie alle leden van het collectief studeerden. Ze gelden stuk voor stuk als de top op hun instrument.

Volders: „Die tromboneklas staat nog steeds hoog aangeschreven. Het is echt een soort trombonefabriekje. Na ons afstuderen kregen we allemaal al snel banen bij orkesten en we verloren elkaar een beetje uit het oog. Onze ouddocent besteedde in zijn lessen veel aandacht aan ensemblespel. Het lag dus voor de hand om in 2001 het NTC op te richten. Ons doel is het promoten van de trombone bij een zo breed mogelijk publiek.”

Naar aanleiding van hun concerten kreeg het collectief veel vragen uit de amateursector: konden ze niet iets organiseren voor álle trombonisten van Nederland? Zo werd in 2005 Slide Factory geboren „Was de tweede editie nog op Europa gericht, nu zijn we nóg internationaler. Er zijn onder andere passe-partouts verkocht in Japan, Venezuela en Amerika. Ook de gastmusici komen overal vandaan: Michel Becquet uit Frankrijk, Joseph Alessi uit Amerika, Stefan Schulz uit Duitsland.”

Die gastartiesten treden niet alleen op tijdens de Slide Factory, ze verzorgen ook workshops in speciale ’warm up’-sessies. Voor studenten is het festival deze week zelfs al begonnen, met masterclasses voor tromboneklassen uit Lyon, New York, Berlijn en Rotterdam. „Iedereen die trombone speelt kan zaterdag ook naar het Schouwburgplein komen. Daar vindt een muziekspektakel plaats waarvoor Andrew Peggie een compositie schreef. Amateurs kunnen partijen downloaden via onze site en meespelen met onder meer een gamelangroep, Afrikaanse percussionisten, een Antilliaanse brassband en een heleboel andere trombonisten. Dat evenement is voor iedereen gratis toegankelijk.”

Slide Factory doet daarnaast ook aan scouten en opleiden van het allerjongste talent. Het festival stelde een Jong Trombone Collectief samen, met als solist de dertienjarige Peter Moore, BBC Musician of the Year 2008. „Jong talent zoeken en begeleiden, dat willen we blijven doen”, zegt Volders.

„Het festival heeft een compositieopdracht gegeven aan de beroemde componist-trombonist Christian Lindberg. Hij schreef een werk voor negen trombonisten van het NTC en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat hij zelf gaat leiden. Het is volgens mij het eerste werk voor zo’n bezetting.”

Tijdens het openingsconcert speelt het splinternieuwe internationale trombonekwartet World Quartet, met naast Becquet, Alessi en Schulz ook Jörgen van Rijen: het schuifneusje van de zalm dus. Naast klassieke muziek klinkt er veel jazz, een genre waarin de trombone zich eveneens thuis voelt. In het slotconcert treedt de Codarts Bigband op onder Ilja Reijngoud, met als speciale gast de improvisatoren Wolter Wierbos en Bart van Lier.

„We zijn met Slide Factory weer een maatje groter geworden”, zegt Volders. „Tegelijkertijd bleef kwaliteit het uitgangspunt. We hebben besloten om alles lekker centraal in De Doelen te programmeren, zodat ons publiek de deur niet meer uit hoeft als ze eenmaal binnen zijn. We zijn echt superenthousiast en trots. ”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden