Review

Slachtoffer van homohaat Matthew Shepard

Op 7 oktober 1998 zagen fietsers iets dat leek op een vogelverschrikker, vastgebonden aan een hek vlakbij het plaatsje Laramie in de Amerikaanse staat Wyoming. Het bleek te gaan om de 21-jarige homoseksuele student Matthew Shepard. Zijn hoofd was zwaar bebloed. Sporen van tranen waren zichtbaar. Shepard leefde nog. Vijf dagen later bezweek hij in een ziekenhuis alsnog aan zijn verwondingen.

Shepard kwam tijdens zijn leven openlijk uit voor zijn homoseksualiteit en dat was hem fataal geworden. De daders, twee mannen van 21 jaar, waren regelrechte homohaters. Op de avond van 6 oktober hadden ze hem onder valse voorwendselen uit een bar gelokt.

De dood van Shepard leidde tot een geweldige ophef in de VS. Het Congres werd overspoeld met brieven, telefoontjes en e-mails waarin werd aangedrongen op snelle goedkeuring van de Wet op haatmisdaden. Misdrijven met 'haat' (tegen homo's, lesbiennes, negers, joden, noem maar op) als motief zouden daardoor zwaarder bestraft worden dan andere misdrijven. Daartegen riepen ultra-conservatieven weer dat de zaak-Shepard werd misbruikt voor de homo-agenda. Bovendien zou geenszins vaststaan dat homohaat hét motief was. De daders stonden bekend als vechtersbazen die het in dit geval gewoon hadden gemunt op de portemonnee van Shepard.

Ook een aantal verlichte Democraten en Republikeinen had moeite met het wetsvoorstel, juist omdat het onderscheid maakte naar wat iemand denkt en niet naar wat hij doet. Het beginsel van gelijkheid voor de wet werd erdoor aangetast en ook de vrijheid van meningsuiting was in het geding.

De daders werden veroordeeld tot levenslang. Hun vriendinnen wegens medeplichtigheid tot respectievelijk 15 maanden en 180 dagen met aftrek.

Vanavond zendt BNN 'Anatomy of a Hate Crime' uit, een film waarin de moord, de aanloop ernaar toe en het strafproces nauwgezet worden gereconstrueerd. Op 10 januari ging deze film in de VS in première. De internationale muziekzender MTV begeleidde deze gebeurtenis met een actie tegen discriminatie. Zeventien uur achtereen liet MTV honderden namen van slachtoffers van discriminatie op het scherm passeren. De kijkers werden opgeroepen het Congres en de nieuwe president onder druk te zetten. Tevergeefs. President Bush zag en ziet niets in de wet.

'Anatomy of a Hate Crime' is aangrijpend en bloedstollend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden