Fotoproject

Skatebaan verwijdert foto's van vrouwen die cosmetische chirurgie hebben gehad: ‘Het versterkt clichés’

Skatehal Pier 15 en BredaPhoto 2020 gaan de expositie van Erik Kessels verwijderen na ophef. Beeld Merlin Daleman
Skatehal Pier 15 en BredaPhoto 2020 gaan de expositie van Erik Kessels verwijderen na ophef.Beeld Merlin Daleman

Zestig enorme foto’s van gezichten van vrouwen die cosmetische chirurgie hebben ondergaan, worden na online ophef verwijderd uit skatehal Pier15 in Breda. Dat heeft de skatehal besloten in overleg met BredaPhoto, het internationale fotofestival waar het fotoproject onder valt.

Joke de Wolf

Het werk is van Erik Kessels en heet ‘Destroy My Face’. Het gaat om zestig gemanipuleerde portretten, samengesteld uit achthonderd foto’s van mensen die hun gezicht met fillers of andere ingrepen hebben aangepast. Met dit project wil Kessels de discussie aanzwengelen over plastische chirurgie en het moderne streven om er perfect uit te zien. Schoonheid kan ook zo weer vergaan, zeker als skaters eroverheen rijden.

Maar het idee dat de skaters de gezichten steeds verder zouden mutileren, schoot mensen uit de internationale kunstwereld in het verkeerde keelgat. De anonieme actiegroep ‘We are not a playground’ stelt dat het project gewelddadig is, en verder het skatepark tot een onveilige plek maakt. “Het versterkt clichés en bespot en degradeert de keuzes die mensen maken over hun lichaam”, staat in een open brief die 2800 keer ondertekend werd.

Perfectiedrang

Ook bij de internationale vrouwelijke skateboard-community viel het kunstproject verkeerd, vertelt Rinse Staal, bedrijfsleider van het skatepark. “En ook van onze sponsoren kregen we zorgwekkende signalen die ons voortbestaan zouden bedreigen. Dus hebben we BredaPhoto gezegd dat we het project direct stoppen.”

Fleur van Muiswinkel, directeur van het fotofestival, heeft alle begrip voor die beslissing. Wel betreurt ze het dat de actiegroep niet ingaat op haar uitnodiging een inhoudelijk gesprek te houden over het werk. “We vinden het jammer dat het debat zo gepolariseerd is, en niet ingaat op de inhoud van het project.” Erik Kessels vindt het teleurstellend dat het op zo’n manier loopt. “Het project was juist bedoeld voor de plek, om de jongeren die er skaten te confronteren met de perfectiedrang van sociale media.”

De actiegroep is blij dat het werk wordt verwijderd, maar betreurt het dat het festival geen afstand heeft gedaan van het kunstwerk.

Lees ook:

Nederland gaat massaal aan de botox en fillers, met alle risico’s van dien

Cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates ziet dagelijks mensen ‘in plaats van mooier, mismaakt door het leven gaan’. Met zijn collega’s van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam telde hij in 2016 390.000 behandelingen met botox en fillers. Conclusie: Nederland is massaal rimpels, wallen en kraaienpootjes aan het wegwerken. Of laat de lippen voller maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden