null Beeld
Beeld

RecensieMeneer Droste van het Kinderboekenmuseum

Sjoerd Kuyper trekt een lange neus naar het virus, dat geen vat heeft op de wereld in onze hoofden

Er staan verrukkelijke Kuyper-zinnen in het jubileumboek dat hij schreef voor het Haagse Kinderboekenmuseum.

Bas Maliepaard

Natuurlijk hadden ook de festiviteiten rond het 25-jarig bestaan van het Haagse Kinderboekenmuseum vorig jaar te lijden onder de coronapandemie. Dat er in dit fraai geïllustreerde jubileumboek wél een feestelijke receptie plaatsvindt, onderstreept het thema van het schitterende verhaal: de kracht van de verbeelding. Kuyper trekt een lange neus naar het virus, dat geen vat heeft op de werelden die zich in onze hoofden kunnen ontvouwen.

De nachtwaker van het Kinderboekenmuseum, meneer Droste, gaat met pensioen. Aan zijn negenjarige kleinzoon Tiuri (vernoemd naar de held uit De brief voor de koning van Tonke Dragt – het boek staat bol van de intertekstualiteit) vertrouwt hij toe dat hij graag iets van zichzelf zou achterlaten in het museum, zodat hij niet vergeten wordt. “Ik heb iets stoms gedaan”, zegt hij. “Ik heb geprobeerd een kinderboek te schrijven.”

Uit de grappig-beroerde voorbeelden van opa’s schrijfsels blijkt inderdaad: zó makkelijk is het schrijven van een goed kinderboek niet. Maar: “Meneer Droste kon misschien niet zo goed schrijven, hij kon wel goed lezen. Daarom wist hij dat het slecht was. Veel mensen kunnen niet goed schrijven én niet goed lezen. Als zij iets opschrijven denken ze dat het meesterlijk is.” Dat soort rake en bovenal geestige bespiegelingen, bijvoorbeeld over de criteria waar een goed verhaal aan moet voldoen, maken dit ook een inspirerend boek over schrijven.

Tiuri merkt op dat er in het museum meer aandacht is voor beroemde personages dan voor auteurs: “Opa, als je in het museum wilt komen, kun je beter iemand in een boek zijn dan de schrijver van een boek.” Hij zorgt ervoor dat opa’s levende lievelingsschrijver (Kuyper dus!) een boek óver hem schrijft.

Meneer Droste heet dus niet voor niets zo, want er ontstaat een briljant geconstrueerd, duizelingwekkend droste-effect: de echte Kuyper schrijft een boek over de fictieve Kuyper, die een boek schrijft over een opa, die in dát boek ook weer een boek schrijft over zichzelf.

De figuur van opa ontroert, de liefde voor kinderliteratuur en lezen spat van de pagina’s en er staan weer verrukkelijke Kuyper-zinnen in. Opa legt de term writer’s block zo uit: “Als een tuinslang waar een knik in zit, daar komt ook niks uit, al draai je de kraan wijd open.” Om er sip aan toe te voegen: “Ik ben geboren met een writer’s block.”

null Beeld

Sjoerd Kuyper
Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum
Ill. Sylvia Weve
Hoogland & Van Klaveren; 103 blz. € 19,90
Vanaf 9 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden