Review

Sisterhood zware opgave voor Betty Friedan

Het voorwoord klonk veelbelovend. De Australische Susan Mitchell stelt interviews in het vooruitzicht met boegbeelden van het feminisme. Vol verwachting begin je aan het boek met de intrigerende titel 'Na het lezen van uw boek heb ik mijn man verlaten', ontleend aan de uitspraak van een lezeres tegen Marilyn French, schrijfster van 'The Women's Room'. Des te groter is de teleurstelling als je je door het boek hebt heengeworsteld.

SOPHIE DE WITT

Komt het omdat Mitchell te veel hooi op haar vork heeft genomen door in tien dagen tijd tien vrouwen te interviewen - onder wie Erica Jong, Marilyn French, Gloria Steinem, Betty Friedan, Naomi Wolf, Alice Walker en Kate Millett? Af en toe bekroop me de neiging een forse streep te halen door overbodige alinea's. De geïnterviewden springen van de hak op de tak. Ergernis hierover dreigt je het zicht te benemen op de vraag of en hoe het feminisme invloed op de samenleving heeft uitgeoefend. Uitgesproken enthousiast is niemand, al constateert bijvoorbeeld Erica Jong dat het 'feminisme in zekere zin de heersende stroming is binnengedrongen' en dat 'iedereen gelooft in bepaalde feministische dingen'. Maar nog niet genoeg, is het algemene oordeel.

Jong vindt dat “we nog een heel eind verwijderd (zijn) van echte gelijkheid in de maatschappij waarbij de twee seksen een even grote intellectuele, financiële, politieke en seksuele inbreng hebben”. Marilyn French: “Het is gebruikelijker dat mannen zich met de kinderen bemoeien, maar ze slaan hun vrouwen nog steeds, ze drinken nog steeds te veel, maar het komt minder voor dan vroeger en dat is heel goed.”

Het meest leesbaar is het mislukte interview met Betty Friedan, die alleen tijd had voor een gesprekje in een taxi. Van sisterhood is hier geen sprake. “Lees gewoon mijn boeken”, snauwt ze de arme Mitchell toe, die vergeefs tegenwerpt dat ze dat al gedaan heeft. Friedan houdt, als er geen lege taxi's opdagen, er doodgewoon een aan waarin al een (vrouwelijke) passagier zit, verordonneert Mitchell op de achterbank te gaan zitten en geeft, vanaf haar plaats naast de chauffeur, een soort interview weg. Toch geeft Friedan tijdens dat korte ritje zinnige informatie. Je zou bijna wensen dat alle interviews op deze manier waren mislukt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden