Taal Peter-Arno Coppen

Sinds wanneer is sinds nu?

Ik stond even te praten bij een groepje voormalige studenten taalwetenschap, die vertelden over hun huidige werkkring. Een van hen werkte op de pabo, en toen men haar vroeg: “Sinds wanneer eigenlijk?”, zei ze: “Sinds nu eigenlijk.”

Het was in de conversatie duidelijk genoeg wat zij bedoelde (iets als ‘sinds kort’), maar het klonk toch vreemd, ‘sinds nu’. Dit komt doordat de betekenis van ‘sinds’ in normale gevallen een periode omvat die bij het spreekmoment eindigt, en ergens daarvóór begint. Die periode kun je aanduiden door een tijdsduur (‘sinds een week’), maar ook met een tijdstip (‘sinds 1 september’). In beide gevallen geef je hiermee een begin aan.

Periode

‘Sinds nu’ klinkt vreemd omdat het lijkt dat het begin van die pe­riode samenvalt met het einde, zodat je niets overhoudt. Dit zal niet de bedoeling van de ex-studente zijn geweest. Zij zal niet bedoeld hebben dat haar dienstverband inging op hetzelfde moment als toen ze ‘sinds nu’ zei (het was ook nog een vrijdag). Dat betekent dat ze de betekenis van ‘nu’ heeft opgerekt tot een periode die nog geloofwaardig genoeg is om ‘nu’ genoemd te worden: deze week, deze maand, zoiets.

In het dagelijkse taalgebruik komt ‘sinds nu’ niet zo vaak voor. Er is een rap die zo heet van de groep Kid de Blits, maar de zin waarin het staat (‘De hele gang is sinds nu’) is minder gemakkelijk te begrijpen. Misschien gaat het om de vaststelling dat ‘de hele gang’ sinds nu bestaat, maar het hele nummer wekt niet de indruk dat er al te veel gereflecteerd wordt op existentiële kwesties, dus het kan ook om rijmdwang gaan (drinkt nu, winst nu).

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden