Literaire prijs

Shortlist Libris Literatuur Prijs: een ‘weids slagveld’ met daarop ook een roman over Oekraïne

null Beeld Libris
Beeld Libris

Zes Nederlandstalige romans dingen nog mee naar de Libris Literatuur Prijs. De jury maakte vanmiddag de titels bekend. ‘De genomineerden lieten ons alle hoeken van het literaire slagveld zien.’

Eline Crijns

Wat direct opvalt aan de lijst met de laatste zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2022, is dat de jury een profetische waarde lijkt te hebben: er staat een roman over Oekraïne op. Aleksandra van schrijfster Lisa Weeda is een familiegeschiedenis van een Nederlandse die meegenomen wordt op een magische reis door het verleden van Oekraïne. ‘Dankzij Aleksandra leren we medemensen kennen die drieduizend kilometer verderop wonen, maar die ook deel uitmaken van onze geschiedenis, onze Europese identiteit, onze toekomst’, zegt de jury in haar rapport.

De shortlist is enige tijd geleden al vastgesteld, vóór de huidige aanvallen op Oekraïne door Rusland, bevestigt Janny Nijhof, secretaris van het bestuur van de Libris. “Actualiteit is niet leidend, uitgangspunt is de literaire kwaliteit van de inzendingen, ook voor het bepalen van de uiteindelijke winnaar over twee maanden”, zegt Nijhof.

Zes romans uit 206 inzendingen

De Libris Literatuur Prijs is de grootste literaire prijs waar alleen oorspronkelijk Nederlandstalige fictie boeken aan mogen meedingen. De jury bestaat uit deskundigen uit het boekenvak onder voorzitterschap van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zij kozen zes romans uit een totaal van 206 ingezonden titels.

Genomineerd zijn: Nico Dros met de historische avonturenroman Willem die Madoc maakte; Mariken Heitman met Wormmaan, een roman die steevast wordt betiteld als ‘origineel’ en ‘rijk’; De Mitsukoshi Troostbaby Company is een sciencefictionroman van Auke Hulst waarbij de schrijver een robotdochter aanschaft; in De atlas van overal hoopt Deniz Kuypers zichzelf te leren kennen door zijn Turkse vader te doorgronden; ook Renée van Marissing peinst over familieverhoudingen in Onze kinderen; tot slot de Oekraïense familiegeschiedenis Aleksandra van Lisa Weeda.

null Beeld Libris
Beeld Libris

Bijltjesdag

‘Deze zes romans lieten ons alle hoeken van het literaire slagveld zien. (...) Een uitzonderlijk weids slagveld dat je als lezer maar al te graag betreedt, om gelouterd terug te keren naar het leven van alledag’, zo motiveert de jury haar keuze. Waarbij de woordkeuze ‘slagveld’ blijk geeft van een – wederom – voorspellende gave.

De eerdere bekendmaking in januari van de longlist had ook iets weg van bijltjesdag. Bij de achttien titels die de eerste selectie van de jury vormden, sneuvelden grote namen als Adriaan van Dis, Arnon Grunberg en Anna Enquist. Dat riep uiteenlopende reacties op bij literaire critici.

Onno Blom in de Volkskrant: ‘Dit denk ik: de jury wilde origineel zijn, maar had geen idee hoe. Geen neus voor kwaliteit. Gevalletje ontspoorde onderscheidingsdrift. De weg kwijt in het bos van rijp & groen.’

NRC-recensent Thomas van Veen op Twitter: ‘Ik vind het juist verfrissend, dat reputaties kennelijk weinig gewicht in de schaal legden’ en gaf aan dat hij flink moest gaan bijlezen.

Op 9 mei komt de uiteindelijke winnaar uit de literaire strijd. Hij of zij – fifty-fifty kans dit jaar – krijgt 50.000 euro prijzengeld en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom. Sinds 1994, toen de prijs voor het eerst werd uitgereikt, werd hij drie keer door een vrouw gewonnen: Frida Vogels (1994), D. Hooijer (2008) en Connie Palmen (2016).

Lees ook:

Wessel te Gussinklo wint opnieuw, roman ‘Op weg naar de Hartz’ krijgt Boekenbon Literatuurprijs

‘Dit boek lezen voelt als een roes’, zegt de jury over Op weg naar de Hartz, de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2021. Het prijzengeld is 50.000 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden