Taal

Shinen mag dan niet Kamerwaardig zijn, het woord is wel salonfähig

Het Groene Boekje Beeld ANP

Een jaar of vijftien geleden raakte het werkwoord shinen in zwang onder jonge muzikanten: ‘We hebben allemaal onze frustraties en we willen allemaal shinen’, vertrouwde de Nederlandse rapper Extince in 2004 aan De Telegraaf toe. 

Het was een van de eerste keren dat shinen in een krant stond, maar in de steden waren op dat moment al wel straatwijze jongeren te vinden die spontaan begonnen te shinen als ze de show stalen, de blits maakten of anderszins indruk maakten.

In de jaren daarna omarmde de showwereld dit Engelse leenwoord (‘Kijk haar staan shinen!’), dat op die manier een trendy synoniem werd van schitteren of stralen in de betekenis ‘glimmen van trots terwijl (en omdat je weet dat) je een geweldige prestatie levert’.

Gisteren noteerde Trouw uit de mond van scheidend Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol dat senatoren moeten beseffen dat de Eerste Kamer geen plaats is om ‘te gaan shinen’. Daarmee is de verspreiding en inburgering van shinen eigenlijk wel af: het woord is in alle kringen salonfähig. Toch zal het gebruik ervan bij sommige taalgebruikers nog op weerstand stuiten. De een zal het modieus taalgebruik vinden (en het gebruik van shinen wellicht ironiseren), de ander zal zich verontwaardigd afvragen of zo’n Engels leenwoord nou echt nodig is: je kunt toch ook gewoon stralen of schitteren gebruiken? Dat is een kwestie van smaak.

Maar er kleeft nog wel een praktisch nadeel aan shinen. De infinitief mogen we ons eigen hebben gemaakt, maar zodra je dit werkwoord vervoegt (ik shine, jij shinede), oogt het toch weer als een ‘vreemd’ woord.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden