De SerieShetland

Shetland blijft een lekkere, klassieke, Britse detective

Degelijk Brits acteerwerk en een sympathieke, maar tobberige, inspecteur maken ook het vijfde seizoen van BBC-serie Shetland weer de moeite waard. 

De wereld is verrot, Jimmy, en jij kunt hem niet fixen.” De zin, uitgesproken in een pub door een vriendin van inspecteur Jimmy Perez in het meest recente seizoen van de Britse detective Shetland, tekent de staat waarin deze hoofdpersoon zich alweer vijf seizoenen bevindt. Een lachebekje is hij niet, die Perez, eerder een permanent getergd persoon. Maar ethisch altijd op het rechte pad.

Nu zou je denken dat correct blijven niet zo’n lastige opgave kan zijn op een afgelegen eiland als Shetland. Een paar schapen, wat pony’s, een schattig dorpje met een pub, weinig bomen en heel veel wind, is toch het eerste beeld dat opkomt over dit deel van Schotland. En dat beeld klopt óók, blijkt uit de heerlijke natuuropnames in de serie. Toch wordt die rust en schoonheid al snel ingehaald door de hectiek en slechtheid van de moderne criminaliteit.

Shetland is een heldere detectiveserie. Er is een misdaad en er zijn vervolgens verschillende afleveringen nodig om te komen tot de oplossing. Een klassieke Whodunit dus, met elk seizoen een ander thema. In seizoen vijf zijn dat mensenhandelaren die hun slachtoffers tijdelijk op het eiland parkeren.

Geen vlijmscherpe dialogen en vernieuwende plots 

De serie, gebaseerd op misdaadromans van Ann Cleeves, heeft meer elementen die een lekker politieverhaal horen te hebben: er is een sympathieke, zij het tobberige, inspecteur. Jimmy Perez, gespeeld door Douglas Henshall, verhuisde terug naar Shetland nadat zijn vrouw Fran is gestorven. Hij voedt daar haar dochter (zijn stiefdochter) Cassie op. Zij studeert inmiddels in Glasgow maar duikt ook in seizoen vijf weer op. Vindt Jimmy met zijn zalige Schotse accent, een nieuwe liefde, nu hij weer veel alleen woont? Zijn werk blijft voorgaan, dat staat vast.

Zijn vaste twee collega’s bij de politie hebben ook ieder hun eigen sores, die gedurende de serie nieuwe ontwikkelingen kennen. Politievrouw Alison McIntosh – bijnaam Tosh – loopt tijdens het werk een serieuze deuk op die haar in haar relaties zwaar afremt. En de andere collega, Sandy Wilson, trouwt een vrouw met kinderen, die hem een nieuwe vaderrol geven. Overigens komt dat aspect in seizoen vijf nauwelijks aan de orde, dan gaat het over een verdachte, die in de gevangenis onder Sandy’s toezicht, zelfmoord pleegt. Er volgt een intern onderzoek en Sandy’s carrière loopt gevaar.

Wie van vlijmscherpe dialogen en vernieuwende plots houdt, kan Shetland overslaan. Maar de liefhebber van degelijk Brits acteerwerk binnen een klassieke, en soms wat voorspelbare, plot zal ervan genieten. Een schare fans is er ook, reden voor de BBC om alvast twee nieuwe seizoenen te plannen. Seizoen zes komt in 2021 is de verwachting. We zijn voorlopig dus nog niet klaar met Jimmy Perez.

Shetland, seizoen 5 (evenals de eerdere seizoenen) is te zien bij NPO Start. De dvd verschijnt eind februari.

Lees ook:

The Outsider is nog onheilspellender dan het boek van Stephen King

Stephen King noemde de nieuwe HBO-serie The Outsider een van de beste bewerkingen van zijn werk. Dat wil wat zeggen. En we snappen wat hij bedoelt.

Voor je het weet, heb je alle afleveringen van ‘Bodyguard’ gebinged

De BBC-kijkcijferhit ‘Bodyguard’ hield de Britten letterlijk van de straat. Begrijpelijk, zo blijkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden